pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
С нов собствен ехограф Сдружение за онкоболни и приятели започна кампанията за борба с рака на гърдата
pamedia , четвъртък 12 октомври 2017 - 14:08:52 // коментари: 0

Пазарджик,

16-та кампания за борба с рака на гърдата стартира официално днес в Центъра за онкоболни в Пазарджик. Да уважат инициативата бяха дошли представители на почти всички държавни и общински институции, с което засвидетелстваха своето отношение към провежданите кампании за превенция на случаите на рак на гърдата.
От 12 години "Сдружение за онкоболни и приятели" с председател Мария Чергарова провежда кампанията под патронажа на кмета на Пазарджик Тодор Попов, с чиято подкрепа Сдружението реализира инициативите си.
Миналата година по време на кампанията са прегледани повече от 1000 жени.

"Днес се връщам 12 години назад, когато Мария Чергарова сподели идеята за Център за онкоболни в Пазарджик и успяхме стъпка по стъпка да я реализираме за това всички хора, които имат нужда, да споделят тук своите мисли и чувства и което е по-важно, да получават компетентна и професионална помощ и друго много важно - профилактиката, за да имат по-голям шанс хората, които са имали лошия късмет". Това каза кметът Тодор Попов в приветствието си към членовете на Сдружението и потребителите на услугите за Центъра за онкоболни.

Гинче Караминова, общински лидер на ГЕРБ, подчерта значението на профилактиката за превенцията на рака на гърдата: "Открит навреме ракът е лечим, но само 20% от заболелите са открити при профилактични прегледи, повечето отиват, когато вече е късно и точно затова е този Център - единствен за цялата страна в нашия град".
Сдружението за онкоболни и приятели получи поздравителен адрес от народния представител Десислава Костадинова. 

Председателят на Сдружението Мария Чергарова посочи, че тази година за пръв път прегледите тази година ще се осъществяват със собствен мобилен ехограф с термо-  видеопринтер. Досега се ползваше ехограф на Националното сдружение на жените с онкологични образувания. Новият ехограф беше закупен миналата година след кампания на Сдружението, подкрепена от вицепремиера Екатерина Захариева.
Пазарджик

Мария Чергарова благодари на "Плюс фестивала" и на неговия организатор и инициатор - Александър Иванов, за мултимедията, закупена с дарение от благотворителната кауза на фестивала, в която се включиха младите хора от нашия град. От своя страна Александър Иванов благодари на всички млади хора, които са подкрепили инициативата.
По идея на Мария Чергарова гостите избраха емотикони, обединени от надслова "Смисълът на живота", които подредиха на дъска.
Пазарджик

Мария Чергарова раздаде сувенири, подаръци и грамоти на всички, които през изминалата година са подкрепили инициативите на Центъра.
Днес в Центъра за социална рехабилитация и интерграция на лица с онкологични заболявания в гр. Пазарджик при отворени врати се проведе образователна инициатива от д-р А. Томова – Началник на І-во вътрешно отделение в Комплексен онкологичен център гр. Пловдив, член на най-важните научни дружества в сферата на световната и европейска онкология – ESMO, ASCO, BUON и БОД. Темата на презентацията беше подчинена на световния месец за борба с рака на гърдата.

Пазарджик

От 13:30 ч. в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания започнат и безплатни за записалите се профилактични прегледи за рак на гърдата при хирурга д-р Копев по предварителен график. През месеца ще има прегледи при онколог-гинеколога д-р Досева с взимане на цитонамазка, при дерматолога д-р Методиева и при рентгенолога д-р Благова с подвижния ехограф. Пътуващият ехограф ще бъде позициониран навсякъде в Пазарджик и региона, където има записани поне 10 желаещи за профилактични прегледи на млечна и щитовидна жлеза. Цената  не е променяна - 10,00 лв. За сравнение, здравната каса не покрива ехографията на млечна жлеза и тя струва над 25,00 лв.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1538Време за изпълнение: 0.4003 сек., 0.3403 от тях за заявки.