RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Премиера в Пазарджик на стихосбирката на Тони Дойчинова "Стълба от коприна"

Стълба от копринаПри засилен интерес от страна на ценителите на нежното слово премина премиерата на втората поетична книга на Тони Дойчинова "Стълба от коприна". Представянето ѝ беше предшествано от рецитал на стихове в изпълнение на самия автор и поетесата Радостина Мирчева от Бургас, на фона на музика от Ричард Клайдерман и Шопен.
Стихосбирката беше представена в Историческия музей в Пазарджик в събота, 11 ноември, от литературния критик и педагог – Валери Иванов. Редактор на стихосбирката е  Анета Попова.


"Още с дебютната „взезапна радост от безкрая” Тони Дойчинова е в лоното на традиционната „женска поезия”, доколкото това понятие е в сила, каза Валери Иванов. Той обърна специално внимание на няколко стихотворения: „Последните красиви хризантеми” /със стилната си метонимичност/, „Мечтата ми”, „С клонка маслина”, „Синият залез” /с образния паралелизъм там/, „Благодарността” /с книжовния си премерен изказ/, „На Учителя Ваклуш Толев” /с пунктуационната компетентност/, „Пролетно униние” /със сантиментално-лиричния си блясък/, „Земна скръб”, „Моята муза”, „Молба” и „Духът на небето” /с креативното си поетическо кредо, изразено там/... В аурата на молитвено-панегиричните й четиристишия струи родство с хайку и дзен художествената лапидарност, осезаема е иманентната им близост до източните рубаи и бейт-стиха... И пак там – в усещането й за вечността – „смъртта е снежна девойка”! Прекрасен евфемистичен оксиморон! Ще открием загатнат социалния мотив и в „Освещение”, но по-рядко. Паралелно с това някои поанти звучат софистично като: „Безмълвната молитва е лекарство” в „Безмълвие”... Няколкото маринистични творби, паралелно с посветените на Поморие и любимото й място за съзерцание – парк Остров „Свобода” привнасят и онзи гореспоменат романтичен елемент. Това не нарушава строго спазвания строен алгоритъм на книгата, чиято концептуалност впечатлява. Не само като реабилитация на поезията посветена на Твореца Свише, извор на духовен катарзис, но и чисто художествено – стихосбирката „Стълба от коприна” е изключително приятен литературен факт за града ни, даряваща с Доброта и Красота!", каза Валери Иванов на представянето на книгата "Стълба от коприна". 


Тази страница е видяна: 378

 Публикувано от: pamedia на понеделник 13 ноември 2017 - 17:02:03

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Премиера на стихосбирката „Сказание за единака“ на Радослав Коцев – Даро – на 24 април, в ХГ „Ст. Доспевски“
Премиера на стихосбирката "Четири кафяви очи" на Стефан Евтимов, гост - Любел Дякоf
Миро, Тони Стораро и Весна Змиянац ще пеят на Празника на Пазарджик - 21 май
Славин Славчев, Невена Пейкова, Тони Димитрова и Индира Радич ще пеят на Празника на Пазарджик
С помощта на спасители и пожарникарска стълба в центъра на Пазарджик бе уловен рояк пчели
6 електрически стълба в Бошуля останаха без проводници
Тони Баждаров поведе Коалиция на недоволните заради грешка в името на първия
Неизвестни задигнали жиците между два стълба в Радилово
Пожарникарите показаха новата 32-метрова автомеханична противопожарна стълба
В Пазардшика област към 10.00 тази сутрин 29 села все още са без ток, има 5 счупени стълбаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.1598 сек., 0.1255 от тях за заявки.