pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Листите на Захари Стоянов ще се "разгърнат" в Пазарджик
pamedia , вторник 14 ноември 2017 - 13:36:01 // коментари: 0

Паметникът на Захари Стоянов

Паметникът на Захари Стоянов в Пазарджик беше представен официално днес в кметска зала. Пластичната композиция е дело на пловдивския художник и скулптор Жорж Трак. Паметникът символизира "Записките..." - листите на Захари Стоянов. Паметникът ще бъде изграден на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и "Цар Шишман". Инициативата е  на дружество "Тракия" - Пазарджик,  Сдружението на предприемачите в Пазарджик,  и се реализира с подкрепата на общината, съобщи кметът Тодор Попов.
Жор Трак и Тодор Попов

Представяйки композицията "Листите" днес авторът ѝ подчерта, че е избрал "Записките" да обозначат творческия принос на Захари Стоянов към нашата история. "Формообразуването е подчинено на съвременен изказ и синтез на обемите, които в пирамидална композиция внушават едновременно усещане за пламък, за писец и за структурност с извечните геометрични форми - кръга, равностранния триъгълник, правия ъгъл - символи-тенденции, обозначаващи търсещите логиката на живота от хилядолетия до днес. 

Композицията ще бъде изградена от неръждаеми тръби - това е съвременен материал, който цели да отрази околната среда върху себе си и свидетелства за нашето настояще, т.е. косвено показва значението на личността и записките на Захари Стоянов днес - 130 години след смъртта му, каза още Жорж Трак. Образът на Захари Стоянов пък ще е от месингов обемно-пластичен растер, насечен от тръбната структура на листите. Скулптурата ще бъде осветена отдолу, височината ѝ ще е 5 метра, а широчината - около 6 метра. Постаментът ще е от гранитни плочи. "Това, което ме провокира като автор, беше възможността по съвременен начин и със съвременни средства да покажа отношението на нашето съвремие към този забележителен и сърцат българин", сподели още Жорж Трак.

За автора на композицията:
Пловдивският художник Георги Иванов (Жорж Трак) е завършил икономически отношения в УНСС и Художествената академия през 1990 г. в класа на проф. Светлин Русев. Първата си картина подписва с Жорж Трак и оттогава е известен с псевдонима си. От 1993 г. е член на световната асоциация на музеистите в Равена и участва в нейните изложби с мозайки, релефи и икони. Създател е на артцентъра в Пловдив, в който е изградил 18 ателиета от едно западнало производствено хале. Собственик е на галерия "Тракарт" в централния подлез на Пловдив, в нея е античната мозайка "Ирени", за която той полага лично грижи. Съградил е рухналата църква "Св. Иван Рилски" в свищовското село Алеково - църквата е последната известна сграда, в която е работил Кольо Фичето.
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1217Време за изпълнение: 0.1355 сек., 0.1041 от тях за заявки.