RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Копия на Самарското и Горнооряховското знаме идват в Пазарджик с изложбата "За свободата на Отечеството"
Самарското знаме

На 10 януари 2018 г. в Пазарджикще бъде открита изложбата „За свободата на Отечеството”, която поставя началото на музейните изяви, посветени на 140 - годишнината от освобождението на Пазарджик от османска власт. Откриването на изложбата е от 17.00 ч., в залата за временни изложби на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „К. Величков“ №15.


За първи път в изложбената зала на РИМ-Пазарджик ще бъдат показани копията на две български светини: бойните знамена на Българското опълчение - легендарното Самарско знаме и знамето на Четвърта опълченска дружина, известно като Горнооряховското знаме. Българските светини са предоставени от Национален военноисторически музей и ще бъдат експонирани в изложбата само в периода от 10 до 24 януари 2018 г.

Акцент в изложбата са оригинални фотографии, лични документи, въоръжение, възпоменателни отличия на участниците в Българското опълчение от Пазарджишкия регион, сражавали се за освобождението на България, оригинални документи на първите строители на освободения град.

От богатите фондове на музея са изложени рядко срещани цветни литографии и печатни репродукции, издадени в Москва по време на войната, които илюстрират момент от пребиваването на император Александър ІІ отвъд р. Дунав, документират образите на владетелите на европейските държави по време на войната, на генералите Гурко и Скобелев, представят върхови моменти от военните действия – защитата на вр. Шипка, боевете при Стара Загора и Плевен, предаването на Осман паша при Плевен, сражението при Одрин.

В оригинал са експонирани първите документи - ръкописи на освободения Пазарджик – протоколи от първите избори за градска управа (21–22 януари 1878 г.), молба от жителите на Пазарджик, отправена до княз Николай Николаевич, да им бъде изпратен управител на града (14 януари 1878 г.), празничното слово на първия кмет на Пазарджик – Иван Чунчев, по повод подписването на Санстефанския мирен договор и др. Атмосферата на първите свободни дни в Пазарджик, съхранена в паметта на пазарджичани, е представена с ръкописи на учителя Михаил Кръстев и на Димитър Горчев.

Историческият разказ в изложбата се допълва и от специално изработени 12 цветни тематични табла.

Изложбата „За свободата на Отечеството” ще бъде отворена за посещение от 10 януари до 20 февруари 2018 г. с работното време на музея.


Тази страница е видяна: 509

 Публикувано от: pamedia на петък 05 януари 2018 - 13:36:14

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Наследници на опълченци от региона - на откриването на изложбата "За свободата на Отечеството"
Копия на ренесансови инструменти ще звучат в Пазарджик в изпълнение на „The Early Byrds” от Холандия
Отменя се официалното откриване на изложбата "Спортът в Пазарджик", изложбата ще се състои
Шествие в Пазарджик в Деня на Тракия със 141-метрово знаме
Над 350 участници от цял свят идват в Пазарджик за Световното за кордови авиомодели
В Деня на Тракия – шествие в Пазарджик със знаме с дължина 141 метра
Тодор Попов: Нека пребъде Отечеството ни!
Най-малката Библия в света и работещ модел на първата печатна преса идват в Пазарджик
Пазарджик се поклони пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на Родината
Изложбата на СБХ Пазарджик ще гостува в ПловдивТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5474 сек., 0.4655 от тях за заявки.