pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Осигурено е финансиране за два военни паметника в региона
pamedia , четвъртък 11 януари 2018 - 16:51:48 // коментари: 0


Паметник, Капитан Димитриево,

В националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея /2014-2018/, е осигурено финансиране по две предложения на Областна комисия „Военни паметници“ Пазарджик. Отпуснатите финансови средства са на обща стойност 10 хиляди лева и те са за изграждане на нов паметник в Пазарджик и обновяване на паметник в с. Капитан Димитриево, съобщи на пресконференция в Областната администрация заместник областният управител Петър Белчев.


Първото предложение е за изграждане  в Пазарджик на паметник на загиналите военни кореспонденти. Идеята е паметният знак да включва не само чуждестранните военни кореспонденти, аташирани в България по време на Руско-турската война, а всички военни кореспонденти, художници и фотографи отразявали военните действия по време на Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Предложението е на инициативен комитет, представляван от Димитър Дамянов и Георги Найденов. Изготвен е идеен проект от пазарджишкия скулптор-художник Леон Бабачев. Необходимите финансови средства за изработка и монтаж на паметника са 12 300лв. Отпуснатите финансови средства от Министерство на отбраната са 5000лв.

Второто предложение е за обновяване паметника на загиналите във войните от с. Капитан Димитриево. Идейният проект е на инициативен комитет от селото и е на стойност 6 450 лв. Отпуснатите финансови средства от Министерство на отбраната са 5000лв.

Средствата се преведени целево от Министерство на отбраната на общините Пазарджик и Пещера. Изпълнението на двата проекта ще бъде обсъдено на следващо заседание на Областна комисия „Военни паметници“.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 405Време за изпълнение: 0.4260 сек., 0.3642 от тях за заявки.