RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
До 31 януари се ползва 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната декларация, 405 са подадените до момента декларации
НАП Пазарджик

Новостите в данъчното облагане представиха на пресконференция директорът на НАП - офис Пазарджик, Петър Лупов, началникът на отдел "Услуги за клиенти" Верка Стойкова и Светлана Щерева, главен инспектор по приходите.
НАП Пазарджик

В офиса на НАП в Пазарджик са осигурени достатъчен брой хартиени декларации, а всеки може да изтегли нужния му формуляр и от интернет страницата на агенцията, посочи Петър Лупов. В салона за обслужване на граждани освен декларациите, данъчните са обособили и информационни табла с последните новости и изисквания.
НАП Пазарджик

До момента в офиса на НАП в Пазарджик по Закона за корпоративното подоходно облагане и по Закона за данъците върху доходите  са подадени 405 декларации на физически и юридически лица, като 347 от тях са подадени по електронен път, а 58 - на хартиен носител или по пощата, посочи директорът на пазарджишкия офис.

Петър Лупов обобщи промените, които настъпват в данъчното облагане през 2018 г. Една от промените е отпадането на възможността декларацията за корпоративно подоходно облагане да се подава на място - от тази година тази декларация задължително се подава по електронен път, а с това автоматично отпада и отстъпката при електронно подаване. Тази отстъпка обаче остава за декларацията на физическите лица, като ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 500 лв., посочи Петър Лупов. Допълнително условие за ползване на отстъпката е гражданите да нямат други задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 31 януари 2018 г. Най-бързо и лесно по интернет декларация се подава с персонален идентификационен код.

Апелирам хората да не чакат последния момент, да се възползват от отстъпката от 5% и да ползват електронните ни услуги, посочи Петър Лупов. През 2017 г са издадени 3627  персонални идентификационни кодове (ПИК) и са потвърдени 5302 електронни подписи. Освен за подаване на декларация по електронен път ПИК има и много други приложения, затова от офиса на НАП в Пазарджик съветват всеки гражданин да посети офиса, за да получи своя индивидуален код. 

Какво гражданите могат да направят чрез ПИК:

1. да проверят - какъв е осигурителният им доход - върху каква сума работодателите, внасят осигурителните им вноски; информация за членство в пенсионен фонд и месеците за които има извършени преводи от НАП към съответното пенсионноосигурително дружество ; декларираните пред НАП трудови договори за лицето от неговия работодател; декларираните от тях пред НАП трудови договори в качеството им на работодател; какви данни е подало лицето в качеството си на осигурител с декларация обр. 1 за осигурените от него лица; какви данни е подало лицето в качеството си на осигурител с подадените от него декларации обр.6; непогасените си задължения към НАП; извършените от тях плащания и задълженията, които са погасили; всички декларирани или установени задължения и начина, по който са погасени.

2. да подават искане за издаване на документ

3. да подадат всякакъв вид данъчни и осигурителни декларации, а също Декларация при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която са регистрирани;Заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски; Заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

4. да проверят задълженията си за местни данъци и такси за над 200 общини.

За да получат своя ПИК  е необходимо лицата да посетят офис на НАП по постоянен адрес или да изпратят надлежно попълнено заявление по пощата. Получаваното на ПИК става  лично, чрез упълномощено лице, след представяне на нотариално заверено пълномощно или когато изрично в подаденото заявление сте заявили, че желаете друго лице да го получи от Ваше име.

При загуба на ПИК ще е необходимо повторно посещение в офиса на НАП, посочи Верка Стойкова - началник на отдел "Услуги за клиентите" - подава се ново заявление и се издава нов ПИК.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите e 30 април 2018 г. и тъй като е работен ден, този срок няма да бъде удължаван, подчерта директорът на пазарджишкия офис на НАП. 
НАП Пазарджик


Тази страница е видяна: 641

 Публикувано от: pamedia на петък 19 януари 2018 - 13:11:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
До края на януари се ползва 5% отстъпка върху данък доход при електронно деклариране
НАП информира с имейли гражданите за промените в ползването на отстъпка по данъка за дохода
1538 са подадените до момента молби за помощ за отопление
Подадените заявления за безплатни винетки са близо 6 хиляди, издадените до момента са 2069
Близо 5 хил. са подадените данъчни декларации от фирми, срокът изтича на 1 април
Остават 10 дни за 5% отстъпка при подадена декларация за доходите по електронен път
Общините искат министър по еврофондовете и 2% от данъка върху дохода на физическите лица
Само един работен ден до крайния срок за подаване на декларациите за физическите лица и плащане на данъка върху доходите
До момента 3921 фирми са подали данъчните си декларации по електронен път
Образците на годишната данъчна декларация и приложенията й вече са качени в сайта на НАПТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4661 сек., 0.3802 от тях за заявки.