RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“: За агресията и партньорството в учебните институции
  
Юлиян Петров
От  Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ разпространиха до всички медии своя позиция, в която се казва:

"Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е за нулева толерантност на всички форми на агресия, физическо и психическо насилие от всички участници в учебно-възпитателния процес. Адмирираме започналия национален дебат по тази наболяла тема, но едностранчивите призиви за ексклузивен контрол над педагогическите специалисти, на реваншизъм и „лов на вещици“ от някои родителски кооперативи, на скандални медийни репортажи, разтягани като дъвки до пълно изтощение на аудиторията, вреди и срива и без това ниския рейтинг на българския учител. Случаят в детската градина в Бургас не е представителна извадка, която да дава обективна и точна картина на българската  образователна система, която наистина прелива от проблеми и предубедени, манипулирани по безобразен демагогски начин, обществени реакции.
Зам.-кметът по образование на община Бургас, г-жа Ананиева, и началникът на регионалното управление по образование, г-жа Илиева, реагираха съвсем адекватно и доказаха, че и сега съществуващите правила са логични и ефективни. Експонираното в медиите в продължение на дни напрежение във въпросната детска градина, е по-скоро прецедент, а не практика.
Българските учители обаче очакват МОН да се намеси смело, категорично и е справедливо да  заяви ясно и високо, че Етичният кодекс за работещите с деца е факт от десетилетия, а нормите и протоколите към учителите и директорите са пределно строги, силни и действащи. Образователното министерство също трябва да информира българското общество, че няма български директор на образователна институция, който да не е разработил норми за поведение на персонала и да не следи за тяхното спазване. Според новия образователен закон, образователните институции са автономни, а вмешателството на външни, неоторизирани и незрели субекти е нарушение на закона.
Случаят в ОДЗ „Брезичка“ – гр. Бургас е инцидент и той не може и не бива да генерира генерални анализи за професионализма на българския учител, който има най-голяма нужда от родителското доверие и партниране, както и от подкрепата на МОН като институция.
Нека припомним обаче, че примерите на физическата и психологическа агресия над българските учители и директори са над 5000 за година, факт, който отблъсква младите учители от решението им да заработят като педагози. Натискът и опитите за въздействие на някои родители или техните кооперативи към образователните дейци са път към неефективна и неуспешна образователна система, която би създала личности без граждански и човешки добродетели.
Връщайки се на случая в детската градина, виждаме и друго незаконосъобразно действие, извършено от родител, като поставяне на камера без знанието и съгласието на наблюдаваното лице. Това е факт, който показва непознаване и незачитане на закона, но и подсъзнателно внушава на децата, че законите и правилата в България са фарс и могат да се нарушават.
В почти 90% от образователните институции има видеонаблюдение, което далеч не решава проблема с агресията между деца и ученици, агресията към учители и директори.
Синдикат „Образование“ настоява твърдо за спазването на съществуващите правила, като припомня на родителите и техните организации, че ролята на родителя в образователната система е подпомагаща и партнираща, а не управляваща и рекетираща. Защото „Успехът и щастието на детето могат да се случат само в резултат от ефективното партньорство“.07.02.2018                                             Юлиян Петров
гр. София                                              председател на СО „Подкрепа“ 
Тази страница е видяна: 728

 Публикувано от: pamedia на сряда 07 февруари 2018 - 13:47:24

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ за очаквания „Закон за училищното образование и предучилищно възпитание“
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа” е против закриване на училища
Кунева да удължи ученическата ваканция до 9 януари в цялата страна, предлагат от Синдикат „Образование“ към КТ Подкрепа“
Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа" счита, че закриването на помощните училища е геноцид
Синдикат „Образование“ настоява предметът Гражданско образование да е задължителен
1500 лева заплата за учител от септември и 2000 лева за директор иска Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа"
Синдикат „Образование“ за ограничаването на вариантите за учебници до един
СО „Подкрепа“: Комисията по образование прие само неприоритетните 3.5% за образование
Парите за обучението в подготвителен клас не стигат. Нужен е „приемен учител“, смятат от синдикат „Образование“
Открито писмо до Б.Б. от Учителския синдикат към КТ "Подкрепа"Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5549 сек., 0.4971 от тях за заявки.