pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Утвърдени са новите стандарти за финансиране на училищата и детските градини в община Пазарджик
pamedia , вторник 13 февруари 2018 - 13:56:18 // коментари: 0


Пазарджик

На среща с директорите на образователни институции в Пазарджик са утвърдени формулите за разпределение на средствата по единните разходни стандарти за издръжка на един ученик за бюджетната 2018 година. Формулите са приети единодушно от всички директори, съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.


Новото в системата на делегираните бюджети е това, че те ще се определят не само от броя на учениците или децата в детските градини, но и от броя на паралелките, както и от броя на училищата.

За детските градини като допълнителни компоненти във формулата са залегнали резерв за непредвидени разходи, средства за логопедичен кабинет и средства за градини, отопляващи се на газ или течно гориво.

Допълнителните компоненти във формулата за училищата са резерв за допълнителни разходи и средства за училища, отопляващи се на течно гориво, където учениците са до 180 и училището е отдалечено от общинския център.

Въвеждането на два нови стандарта като основни компоненти – за паралелка и за образователна институция – ще намали зависимостта на финансирането единствено от броя ученици и ще даде шанс за по-висок бюджет на училищата с по-малък брой ученици и по-ниска пълняемост на паралелките.

Съгласно РМС 667/01.11.2017, чрез което се определят стандартите за делегираните от държавата дейности, стандартът за ученик в неспецализирано училище през 2018 г. е 1370 лв. Стандартът за масовата паралелка в неспециализирано училище е 6992 лв. Стандартът за училище през новата година ще достигне 33000 лв. 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 494Време за изпълнение: 0.2731 сек., 0.2292 от тях за заявки.