RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
УБ „Лозенец“ с уникална лапароскопска операция за първи път в България
Иновативната интервенция е извършена от международен екип по програма за международно сътрудничествоЗа първи път в България Университетска болница „Лозенец“ въвежда иновативна методика за трансорална ендоскопска тиреоидектомия (TOETVA – Trans Oral Endoscopic Thyroidectomy Vestibular Approach). 25 години след първата лапароскопска операция у нас, България става деветата страна в Европа, в която се използва иновативният метод за шийна ендокринна хирургия.

Представянето на иновативния метод се състоя днес, 23 февруари 2018 г., на специален уъркшоп, организиран от УБ „Лозенец“. В него взеха участие пионерите на TOETVA проф. д-р Джанлоренцо Диониджи и проф. д-р Озер Макай. Те пристигнаха у нас по покана на българското лечебно заведение и секретаря на Работната група по ендокринна хирургия към Българското хирургично дружество (БХД) проф. д-р Румен Пандев, с хуманитарна и научна цел в рамките на програма за международно сътрудничество.

„За нас е изключителна възможност да въведем в България иновативния метод TOETVA, за да могат нашите пациенти да се възползват от най-модерните и успешни практики на съвременната медицина“, заяви проф. д-р Любомир Спасов, директор на УБ „Лозенец“.

Първата интервенция от този тип в България бе изключително предизвикателство за екипа от медицинска гледна точка. Причината е, че тя бе извършена на пациентка, страдаща едновременно от две ендокринни заболявания – нодозна гуша с горещ хиперфункциониращ възел и аденом на паращитовидна жлеза, водещ до първичен хиперпаратиреоидизъм. Заболяването води до намаляване количеството на калций в костите, което може да причини парализа и инвалидизиране. Броят на отстранените до момента в света по този начин паратиреоидни тумори е около 20, като подобни комбинирани оперативни намеси, при които се премахват два различни ендокринни тумора  – щитовиден и паращитовиден, са рядкост.

Концепцията за безкръвна ендоскопска операция на щитовидна жлеза е описана за първи път в Германия през 2008 г. Настоящата трансорална ендоскопска методика (TOETVA) е разработена и публикувана за първи път от проф. д-р Ангкоон Ануонг през 2016 г. До момента проф. Ануонг е оперирал по този метод близо 500 пациенти в Банкок, Тайланд. Досега методиката е разпространена в 75 университетски центъра от 25 страни, сред които Тайланд, Южна Корея, Тайван, Китай, Индия, Сингапур, САЩ, Бразилия, Австралия, а в Европа е използвана в Италия, Турция, Швейцария, Германия, Австрия, Русия, Испания и Португалия.


Тази страница е видяна: 818

 Публикувано от: pamedia на петък 23 февруари 2018 - 17:45:28

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Екип на МБАЛ „Уни Хоспитал“ приложи уникална техника при операция
Уникална за България радиохирургична техника спасява животи в „Уни Хоспитал“
За първи път на живо в Пловдив операция на глаукома чрез вътреочен имплант
За първи път в България вече е възможно кандидатстване за европейско финансиране изцяло по електронен път
За първи път в Южна България 3D лазер маха очно перде с минимум намеса на хирурга
Представяне на уникална книга изработена от бронз
Над 200 офталмолози от страната проследиха уникална технология за премахване на перде
Около 7 900 м. са изградените велоалеи в Пазарджик, има уникална улица с двустранни велопътеки
Уникална снимка от откриването преди 120 години паметника на Васил Левски в София се съхранява в Държавен архив - Пазарджик
Вампира е хванат с кокаин при полицейска операцияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.3835 сек., 0.3038 от тях за заявки.