RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Арменската общност в Пазарджик ще е домакин на следващото издание на "Мулти Култи Китчън"

Пазарджик

Проектът "Мулти Култи Китчън" като част от артистичната програма на Европейската столица на културата Пловдив 2019 ще продължи своите прояви и през тази година, като вече тематичните културно-кулинарни вечери ще се реализират, освен в Пазарджик, и в Пловдив. Домакин на първото събитие от програмата ще е арменската общност в Пазарджик, съобщиха организаторите от Младежки дом-Пазарджик и "Съюз за независимо творческо общуване". Инна Церовска благодари на сем. Нишан и Екса Бъздигян за подкрепата им и за предстоящото на 24 март домакинстване в Арменския културен център в Пазарджик. Освен дегустация на традиционни арменски храни и напитки, на срещата ще бъдат поднесени интересни факти от историята на арменския народ, от заселването на арменците в Пазарджик, както и разкази от първо лице за арменската култура и бит.


Кръстосването на култури, етноси, нрави и традиции е много интересно, а в проекта най-впечатляващият момент е това, че мигрантите, бежанците всъщност стават домакини, подчерта Ренета Георгиева от "Пловдив 2019 - Европейска столица на културата". Хората не помнят конкретните пространства, а емоцията, разказите историите и се радвам, че ще учатвам в този проект на заедност, която ще се случва паралелно в двата града, подчерта още Ренета Георгиева.

Проектът Мулти Култи китчън беше представен от Дани Коцева от Младежки дом - Пазарджик. Проектът представлява поредица от събития, неформални общи срещи, инициативи с включване и активно участие на чуждестранната общност. Като съпътстващи събития ще бъдат организирани културно-образователни работилници за деца българчета и чужденци от всички мигрантски общности „Heal the World”. Деца и младежи ще имат възможност да се запознаят в сигурна неформална среда, да научат нещо ново и да се забавляват заедно. Работилниците ще запознават децата с национални и културни характеристики включително кухня, традиционно творчество, музика и др.
Ще бъде изработена и Мулти Култи карта – двуезична електронна карта http://multikulti.bg/map/bg/. На нея се картографират автентични ресторанти, магазини, пекарни, сладкарници. Собствениците или готвачите разказват своята лична интеграционна история. Инициативата дава видимост на кулинарното и културното многообразие, посочи Дани Коцева.

В реализирането на проекта като фотограф ще се включи Мария Баракова-Радева. Тя посочи като ценно за нея поставянето на човека като акцент в този проект. В проекта участват още Валентина Топалова, Дечо Илиев и Светлозар Петров от Младежки дом - Пазарджик.

Проектът е насочен къв културата на различни нива, а храната и традициите са само елемент от нея. С радост установих, че в Пазарджик има сериозна италианска общност, а също евреи, наред с турската общност, подчерта Инна Церовска. В Пловдив също предстоят интересни срещи с хора от различни етноси, програмата за които ще бъде обявявана поетапно. 


Тази страница е видяна: 840

 Публикувано от: pamedia на вторник 27 февруари 2018 - 14:41:54

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Мулти Култи китчън представи Русия в Пазарджик
Мулти Култи китчън брънч представя „Етносите на Пазарджик“
Мулти Култи китчън днес представя Русия в Пазарджик
Мулти Култи китчън представя Армения
Мулти култи китчън ви среща с шоколадите „Гайо“
След Армения и Русия Мулти Култи китчън ще представи Кипър и Гърция
Мулти култи китчън събития – на 16 и 22 юни – рязане на хартия с техниката витинанка и кухнята на Индия
Арменският културен дом в Пазарджик отвори врати за българи и арменци - приятели на "Мулти култи китчън - Армения"
"Мулти Култи Китчън" представя украинската култура и традиционни ястия
Представители на арменската общност и приятели отдадоха почит на жертвите на Геноцида над арменския народТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5536 сек., 0.4729 от тях за заявки.