pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Близо 230 дела годишно гледа всеки съдия в Административен съд - Пазарджик
pamedia , петък 02 март 2018 - 13:01:59 // коментари: 0


Мариана Шотева

Близо 230 дела годишно е била действителната натовареност на съдиите в Административен съд - Пазарджик през 2017г.. Статистиката сочи като средна натовареност за съдиите числото от 228,55 дела годишно. И въпреки, че натовареността е висока, все пак е по-ниска в сравнение с 2016 година, когато е била 292,32 дела годишно, посочи Мариана Шотева, председател на Административен съд Пазарджик. Тя подчерта, че за първа година в съда в Пазарджик правораздават 6 съдии и са запълнени всички щатни бройки.


Председателят на съда Мариана Шотева представи официално годишния си отчет в присъствието на председателя на ВАС Георги Чолаков, председателите на отделения във ВАС съдиите Надежда Джелепова, Ваня Анчева и Стефка Кемалова. Гости на отчета бяха също заместник областният управител Йордан Кожухаров, омбудсманът Георги Шопов, комисар Йордан Рогачев, директор на Областната дирекция на МВР и председателите на районни съдилища във Пазарджик, Пещера и Велинград.

Постъпилите през 2017г. дела в Административен съд - Пазарджик са 1038, което е малко над делата от 2016 година. Съотношението между първоинстанционни и касационни дела е 67,24% към 32,76%, като тенденцията в сравнение с предходни години е към нарастване дела на първоинстанционните, а това означава, че районните съдилища работят добре, подчерта Мариана Шотева.

В края на 2017 г като висящи са останали 214 дела, свършените дела са 1024. Най-голям е делът на исковете по Административнопроцесуалния кодекс - 13,73%. След това с почти същия дял - 12,79% се нареждат делата по Закона за устройство на територията и Закона за кадастъра и имотния регистър, като има тенденция за намаляване на делата от тази група. Делата по жалби срещу подзаконови административни актове са 9,74%. В групата на другите административни дела най-голям е делът против заповеди за прилагане на принудителни мерки.

По касационни дела през 2-17 г са проведени 1331 открити заседания, като всички съдебни решения са постановени в законовия едномесечен срок с изключение на едно-единствено дело, при което закъснението е от един ден, отчете Мариана Шотева.

Административният съд в Пазарджик отчете 11-та си година в сградата на Изчислителния център, но с надежда, че скоро съдът ще има нова сграда. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за инженеринга и строителството ѝ, а Мариана Шотева се пошегува, че още преди да е построена, вече знаят кой къде ще се помещава и са направили пълно разпределение на територията, която в момента им е в огромен недоимък.Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 647Време за изпълнение: 0.3933 сек., 0.3183 от тях за заявки.