RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Димитър Ганчев: Медиите съществуват с цел да манипулират хората
  
Димитър Ганчев
Поради - най-малко интересния, а по-скоро фундаменталeн, характер на изразената позиция, виждане и разбиране по темата  за медиите, провокирана от скандала с използваните лични данни от Фейсбук, предлагаме на вашето внимание част от дискусията тази сутрин в предаването "Събуди се" на Нова телевизия с участници: Димитър Ганчев от Интернет общество и водещата Мира Иванова.

Водещ: Г-н Ганчев, аз ще ви призная, че също съм малко раздвоена. От една страна аз също не искам никой да злоупотребява с личната ми информация, от друга страна си казвам - в света, в който живеем на фалшиви новини, на изкривена, дискредитирана медийна среда в България, в един момент, в който имаше разследване на БТВ за злоупотреба с егн-тата ни, си казвам: Това ли е най-големият проблем? Та, въпросът ми към вас е :Колко голям е този скандал?

Димитър Ганчев: За мен не е скандал. Медиите съществуват с цел  да манипулират хората. Нека, да не се заблуждаваме.

Водещ: Не, не. Това не е ли много крайно, Медиите съществуват , за да информират хората и да ги забавляават...

Димитър Ганчев: Добре, аз щях да наблегна на тази дума - информират. Ако ги информираме в кой ресторант да отидат довечера, за тях това е позитивна информация. Тя им е полезна, те с удоволствие я приемат от нас и отиват вечерта там. Обаче, ако насочваме вниманието за това, за кого да гласуват - всички се настройват негативно. Защото смятат, че това е нещо интимно, нещо, което те сами трябва да си решат. Факт е, че няма такова нещо: "ние сами си решаваме". Ние решаваме на базата на информацията, която получаваме, на базата на анализа на тази информация. И тук е големият проблем във всички медии - ние не сме научили хората сами да си правят този анализ. И поради тази причина те са доста лесно манипулируеми, защото ние им предоставяме готовия анализ. Ние им казваме:"Ето, така". 

Водещ: Има ли опасност информацията, която ние сами предоставяме във Фейсбук, да бъдем манипулирани - през страховете си, през слабостите си. През последната седмица чувам, че има центрове, които изграждат психопрофили на цели групи хора. И как може да се използва тази информация, а ако попадне в хора с нечисти ръце?

Димитър Ганчев: Ама, тя и в чисти ръце да попадне,  се използва по същия начин, Това, което обществото не знае, е , че това се прави от 40-те години насам. Много дълго време. Единственото, което в момента се променя, е, че много по-голям брой играчи имат достъп до много по-голяма, като обем, информация, Но иначе, механизмите  са еднакви. И винаги са се прилагали, на всички избори, от всички партии. Винаги са се прилагали от всички бизнеси за всички продукти. Единственото, което се променя в момента, това е мащабът, в който това нещо се прави.
И това, което трябва да направим е не толкова да се притесняваме, че личната ни информация изтича навън, защото тя винаги е изтичала. Ако в момента ни я събират през Фейсбук, то преди са я събирали, да кажем през браншовите организации или през клубовете по интереси. Тя винаги се е събирала. Става по-лесно за много играчи. Ние чухме сега за една фирма, истината е, че по всяка вероятност, пак според едно изследване на Фейсбук, по всяка вероятност, са около 10 хиляди фирмите, които са събрали такава информация.

Водещ: Възможно ли е да има черен пазар на информация?

Димитър Ганчев: Той не е черен, той е бял. А всъщност защо да няма и черен. Вие и белия не го знаете, така че от гледна точка на потребителите, той и белият е черен. Това е много интересна тема. Има ли въобще бял пазар? Има ли въобще легитимен начин да се използва тази информация. Това е разговорът, който трябва да се води вбъдеще - кой е белият пазар? Да, ако е с наше съгласие - може би. Но не само това е важно. Важно е и за какво се използва. Може би никой няма против използването на тази информация за създаването на профили с търговска цел. Аз нямам нищо против да ми предложат най-подходящата реклама за  паста за зъби, която е най-подходяща за мен, знаейки моето здравословно състояние. Не бих имал нищо против. Обаче, да ме манипулират политически - имам. Не само дали знам или не знам, а и за какво се използва е важно тази информация.

Тази страница е видяна: 305

 Публикувано от: pamedia на събота 24 март 2018 - 18:43:55

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Отиде си легендата на българския корабомоделизъм Димитър Ганчев
ИЗЯВЛЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ
Отворено писмо до медиите за ненужната и НЕчовешка жестокост срещу животните
Цветан Цветанов потвърди, че е задържан синът на Гриша Ганчев
Димитър Дамянов:
В лабиринтите между традиционното и езотеричното изкуство. Художникът Димитър Копривщенов на 90 години
Жорж Ганчев като кандидат-президент: Аз съм силната тояга! Те се страхуват от мен!
„Мийт индистри“ срещу „Орион 2011“ и „Ганчев“ срещу „Памексвин“
С плакет за съхранение на волейбола бе удостоен досегашният президент на ВК "Хебър" Петър Ганчев, новият е Александър Иванов
Отново световна титла за Димитър Марков. Втората световна титла за пазарджишкия тим е на Димитър Димитров
Защо хората са толкова лоши?

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5344 сек., 0.4515 от тях за заявки.