pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Довечера ВМРО повежда факелно шествие от острова до Тортата за Деня на Тракия
pamedia , неделя 25 март 2018 - 04:05:00 // коментари: 0

  
Пазарджик
Факелно шествие под наслов „България над всичко” ще тръгне от парк остров „Свобода” в 18.00 ч. през Моста на Лютата,  бул. „Мария Луиза”, бул. „Цар Шишман” до площад „Константин Величков”, където ще се извие голямо тракийско хоро - символ на обединението.

Инициативата е на общинската структура на ВМРО и ще се реализира със съдействието на Община Пазарджик. Поводът е 105-та годишнина от превземането на Одринската крепост, а идеята е отбелязването на историческото събитие да даде още един повод за единение в името на родината и патриотичната кауза, поясни Георги Копривщенов от местната организация на ВМРО при представяне на събитието. Той напомни, че на 26 март отбелязваме Деня на Тракия и се покланяме пред подвига на българските войници, загинали при превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913 г.). - най-величавата победа в най-новата история на България. Тя води до подписването на Лондонския мирен договор през 1913 година, по силата на който Източна и Западна Тракия, Родопите и Странджа са освободени и присъединени към Родината.
Традиционно на този ден почитаме и паметта на хилядите тракийци, напуснали родните си места и намерили подслон в освободеното Отечество.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1411Време за изпълнение: 0.5338 сек., 0.4551 от тях за заявки.