RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Арменският културен дом в Пазарджик отвори врати за българи и арменци - приятели на "Мулти култи китчън - Армения"

Армения

Арменският културен дом "Арто Бъздигян" беше домакин на "Мулти култи кинтчън" вечер. Гости на културно-кулинарна вечер бяха много арменци от Пазарджик и Пловдив, както и техните приятели българи, а също и инициаторите от Мулти култи колектив, които през 2012 година създават сдружението и то вече има над 30 събития в страната, като идеята е да се представят кухнята, природата и културата на дадена страна. В Пазарджик домакини бяха арменците, които се славят с гостоприемството си, с кулинарните специалитети и с арменския коняк.

Дани КоцеваНай-ярките символи на Армения представи в презентацията си Дани Коцева от организаторите. Не бяха пропуснати нито планината Арарат, нито арменската азбука -   една от най-старите в света, със 36 букви, като значението на първата е "Бог", нито хачкара, шестолъчната звезда, арменските килими, нарът, каисийте, арменските музикални ноти - хазер и, разбира се, арменския коняк. Имаше и арменска музика. Освен силния културен елемент, вечерта беше и кулинарен акцент. Арменците бяха подготвили най-типичните си гозби.

Бизнесменът Макс Кумруян сподели с присъстващите тайната на вкусната телешка пастърмата, която се предлага и във всички обекти на "Гаро М". Като майстори в арменската кухня се доказаха също Гергана и Пепа Хугасян, Кохар Матевосян, Шушаник Вартанян, Лала Джамалян, Екса Бъздигян. Те разкриха рецептите за приготвените от тях вкусотии и похвалиха сладките от известната марка "Аги" на Елизабет Кюрегян. Екса разказа и интересната история на нейния род - една история с щастлив край, която започва от Турция, от сегашния град Такирда, преди близо 100 години. Там е живяла бабата на Екса и дядото на съпруга на Екса - Нишан Бъздигян. Бащата на баба ѝ, т.е. прадядото на Екса,  отказва брак между двамата, след това идва бежанската вълна, семейството на нейната баба се настанява в Асеновград, а после отиват в Пловдив, а семейството на дядо Нишан - в Ямбол. След около 65 години, през 1984 година, Екса се запознава с внука на дядо Нишан, който носи неговото име. Не без перипетии е минало запознаването на Екса със семейството на Нишан Бъздигян. "От Пловдив трябваше да дойда в Пазарджик, качих се на влака, но той спря край някакви съборетини и аз не очаквах, че това е гарата на Пазарджик и пропуснах да сляза, следващата спирка се оказа Септември - заразказва Екса, -  а от там влакът за Пазарджик беше чак вечерта, качих се на автобус, пристигнах в Пазарджик, но тогава нямаше мобилни телефони, а една Поща. Отидох в Пощата, там в указателя открих името на мой познат - д-р Хугасян, позвъних и така след много перипетии разбрах къде живее Нишан. По този повод баба ми казваше: "Ми то, когато е писано, човек не може да избяга от късмета си", а моят съпруг често ми напомня, че той е най-големият късмет в живота ми".

Екса Бъздигян
Екса Бъздигян

Председателят на арменското настоятелство Нерсес Ширинян говори за датиращите от повече от 1600 години добри отношения между арменци и българи и разказа историята на издигането на арменския църковен храм в Пазарджик, на културния дом на името на Арто Бъздигян, "който се раздаваше за арменската общност", за 7-годишните усилия на арменците, подпомогнати и от много български приятели да построят свой духовен дом в Пазарджик.

Арменският културен дом получи и подарък - книгата "Три ябълки паднаха от небето" на Нарине Абгарян. Връчи им я директорът на Младежки дом Пазарджик Инна Церовска с благодарност за гостоприемството и с пожеланието арменците да пазят културата и езика си.

На няколко пъти вечерта беше споменато и името на онзи смел арменец - Ованес Съваджъян, променил текста на шифрограмата, дошла от Високата порта в Цариград, и спасил Пазарджик от опожаряване. Името на  Ованес Съваджъян се знае и от малките деца в Пазарджик и признателността за стореното е част от общата история на българите и арменците в Пазарджик.

Макс Кумруян
Макс Кумруян

Инна Церовска
Инна Церовска

Армения

Армения
снимки: Мария Баракова - РадеваКатя БузникТази страница е видяна: 1413

 Публикувано от: pamedia на понеделник 26 март 2018 - 16:14:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Мулти Култи китчън представя Армения
След Армения и Русия Мулти Култи китчън ще представи Кипър и Гърция
Мулти Култи китчън представи Русия в Пазарджик
Мулти Култи китчън брънч представя „Етносите на Пазарджик“
Мулти Култи китчън днес представя Русия в Пазарджик
Мулти култи китчън ви среща с шоколадите „Гайо“
Мулти култи китчън събития – на 16 и 22 юни – рязане на хартия с техниката витинанка и кухнята на Индия
Арменската общност в Пазарджик ще е домакин на следващото издание на "Мулти Култи Китчън"
"Мулти Култи Китчън" представя украинската култура и традиционни ястия
В Пазарджик отвори врати Арменски културен клубТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6387 сек., 0.5510 от тях за заявки.