RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Ежедневно се следят водните обеми в язовирите на територията на областта

Областният щаб за защита при бедствия проведе свое заседание, на което беше изнесена информация за техническото и експлоатационно състояние на язовирите на територията на област Пазарджик. От изнесените данни за големите язовири е видно известно завишаване на наличните обеми спрямо същия период на 2017 г, но няма критични стойности.
Заседанието беше ръководено от зам. областния управител Йордан Кожухаров, доклади представиха комисар Иван Панайотов – директор на РДПБЗН Пазарджик, инж. Онник Гюлян от Регионален отдел към Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ и арх. Николай Колев – Директор на Дирекция в Областна администрация Пазарджик.
По време на заседанието беше взето решение общините да предоставят на вниманието на Областния щаб за защита при бедствия протоколи от извършения оглед на речните корита в границите на урбанизираните територии и актуализиран списък на лицата извършващи наблюдение на водно стопанските обекти.  Напоителни системи – клон Тополница трябва да представят актуална информация за корекцията на реките, които стопанисва, във връзка с необходимостта от почистване на растителност, наноси и възстановяването на диги. 

Националната електрическа компания чрез Предприятие „Язовири и каскади” стопанисва следните големи язовири: Батак, Белмекен, Чаира, Голям Беглик, Беглика, Тошков чарк, Широка поляна. Техническото и експлоатационно състояние е добро и ежедневно се следят водните обеми в тях. Регулярното изпускане на води се извършва след уведомяване на населените места, разположени под язовирните стени, и с разрешение на Басейновите дирекции - Източно и Западнобеломорски район и Оперативен център на РДПБЗН Пазарджик. 
Напоителни системи – клон Тополница стопанисват язовирите: Тополница, Малка Мътница и Виноградец. Подготвя се актуализация на аварийните планове на язовирите, наличната техника за аварийни ситуации е изправна и аварийните групи имат готовност за реакция при необходимост. 
Микроязовирите на територията на областта са общо 85 – една част от тях са общински, други са собственост на земеделски кооперации или частна собственост. В общините Стрелча, Панагюрище и Пазарджик има най-голямо завишение на процентното запълване на язовирите спрямо 2017 г, но преливниците са изпълнили предназначението си и са осигурили безпрепятствен отток на водите, няма преливане през короните и съответно разрушаване на язовирни стени. Собствениците и ползвателите на язовири са осигурили резервни обеми, което в съчетание с предприетите действия по почистване на рискови участъци на речни корита и дерета и независимо от значителните количества сняг през зимата, както и падналите дъждове през пролетта, не доведоха до критични ситуации в областта.

През 2018г., продължава почистването на речните участъци извън границите на урбанизираните територии. Дейностите са възлагат от областния управител съгласно Закона за водите. Почистването се извършва от фирмите безвъзмездно, срещу получаване на почистената прораснала, паднала или застрашена от падане дървесина. През 2017г. е възложено почистване на 13 участъка на територията на общините Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Белово, Брацигово, Стрелча, Лесичово и Сърница.






Тази страница е видяна: 3980

 Публикувано от: pamedia на сряда 11 април 2018 - 17:30:25

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Водните обеми в язовирите се следят ежедневно
Подготвени са противопожарни депа в резерватите на територията на областта
На територията на областта са разкрити 12 престъпления, за последните 2 дни, разпоредените проверки плодължават
Частна компания ще разработва планове за управление на резерватите на територията на областта
От началото на отоплителния сезон на територията на областта са възникнали общо 72 битови пожара
Като цяло, спокойна обстановка на територията на областта през почивните дни, отчитат от ОДМВР-Пазарджик
2300 застъпници ще следят изборния процес
Пожарникари следят нивата на реките, Луда Яна е най-опасна
Предстоят проверки на плувните басейни и водните площи
Областният и журналисти ще проверяват изпълнението на мерките за водните басейни



Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4607 сек., 0.4028 от тях за заявки.