pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
За тон смет плащаме повече от цената на тон бетон
pamedia , понеделник 16 април 2018 - 13:34:25 // коментари: 0

Пазарджик

Цената, която община Пазарджик плаща за сметосъбиране и сметоизвозване на тон боклук, е повече от цената, която се плаща за тон бетон, при това положен от работници, на до 20 км разстояние от Пазарджик, в куфраж. Цената на тон смет на база обявеното количество смет, което се събира годишно, е 201,54 лв (срещу 140 лв за бетон). Тази сметка оповести общинският съветник Евтим Янев по време на днешното обществено обсъждане на предложението на общината да изтегли 2 милиона лева безлихвен кредит, с които да плати част от съставения акт за публично държавно вземане в размер на 4 530 602 лв, от които 615 хил.лв. са лихви. Остатъкът от 2,5 млн.лв общината ще покрива със собствени приходи – такова е текущото ни намерение, обясни директорът на дирекция „Финанси“ Георги Гайдаров. Общината трябва да преведе тези пари по специалната сметка на РИОСВ, като вече са използвани всички правни възможности за обжалване и следващият етап е принудителното им събиране. 
Обществено обсъждане в Пазарджик

По време на общественото обсъждане Георги Гайдаров разясни, че за плащанията по тегления 15-милионен заем има двугодишен гратисен период, който в момента Общината ползва. „Искането за държавен кредит от 2 милиона лева е прагматичен подход да използваме възможността да получим безлихвен заем. Очевидно е, че държавата ще си потърси дължимото и че в бъдеще ще трябва да ограничим разходите за дейностите си“, заяви още Георги Гайдаров в отговор на общинския съветник Чавдар Чавдаров, който изясни, че заедно с плащанията по кредита общината ще трябва и да покрива остатъка от 2,5 млн.лв отчисления за РИОСВ. Изяснено беше също, че след плащането на 2-та милиона, общината ще може да стартира разговорите за рекултивация на сметището, а в момента вървят процедурите за сепариращи и компостираща инсталация. 
Георги Гадаров посочи, че община Пазарджик не е единствената община, която има подобни задължения и че повечето общини ги имат. Казаното беше в отговор на въпрос на Евтим Янев за това, че общината е събирала от гражданите средства, които не е внасяла по специалната сметка на РИОСВ. „Вие сте ни ощетили като донори на общината и като хора, които си плащат данъците, неплащайки задълженията по Закона за управление на отпадъците и тази лихва от 600 хиляди лева е реална щета за общината и гражданите“, коментира Евтим Янев. Той не пропусна за пореден път да подчертае, че разпределието на тежестта върху парите за сметта между гражданите и бизнеса не отговаря на реалността и че бизнесът плаща 70% от сумата, а в същото време гражданите са тези, които ползват в по-голям обем услугата. 
След общественото обсъждане на тегленето на безлихвен заем от държавата, предстои предложението да бъде дебатирано и в Общинския съвет, който да даде съгласието си за поемане на дълг. 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 2458Време за изпълнение: 0.3543 сек., 0.2984 от тях за заявки.