RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Пазарджишко присъствие на националния протест на хората с увреждания
Протест

Около 50 човека от Пазарджик взеха участие във вчерашия шести национален протест на хората с увреждания. Организирано, с автобус и с подкрепата на приятели, хората с увреждания от Пазарджик и техните близки преминаха пред сградата на Народното събрание, където не бяха допуснати с обяснението, че са с фланелки с  надпис "Системата ни убива" - основното послание на протеста, символи на който бяха черните балони, човешки скелет в инвалидна количка и надгробната плоча на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. 
Повече от 20 неправителствени организации от  страната подкрепиха недоволството на протестиращите с настояване за ’’Гарантиране на лична помощ за деца/лица с увреждания и нови политики по уврежданията".
„С козметични промени в Закона за интеграция на хората с увреждания няма да се подобри положението ни, защото законът е остарял като философия и подход. В резултат на неговото приложение хората остават изолирани, необразовани, безработни и бедни", споделиха протестиращите от Пазарджик. Нужно да се изготви нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда и пр. Медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайния дефицит на органи. Освен това тя трябва да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Тази оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за социално подпомагане и да се повтаря периодично. Видът и размерът на индивидуалната подкрепа следва да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ - подкрепа в дома, на работното място.
Протестиращите искат Закон за личната помощ и нов начин на оценка на уврежданията, потребностите и финансовата подкрепа. Протестното шествие вчера приключи пред сградата на НДК, където по същото време заседаваха социалните министри на всички държави-членки на ЕС.

На снимката: Част от групата от ПазарджикИзплозвани са снимки от фейсбук профила на Румяна Георгиева от Пазарджик

Тази страница е видяна: 9331

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 19 април 2018 - 08:26:43

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Пазарджишко присъствие на Общото събрание на „Жени-ГЕРБ”
Слабо присъствие на граждани на организирания от три партии протест в Пазарджик
Изложба-базар на хората с увреждания
Надзирателите от Затвора в Пазарджик ще се включат в националния протест
Нов регистър ще обединява информацията за хората с увреждания в България
Хората с увреждания в Пазарджик имат нов спортен клуб
Младежки дом организира концерт по повод деня на хората с увреждания
Още една социална дейност в Пазарджик - за хората със зрителни увреждания
Медицински сестри от Пазарджик ще се включат в националния протест, на професионалния си празник
Пазарджиклии се организират в социалните мрежи за участие в националния протест в четвъртъкТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6366 сек., 0.5546 от тях за заявки.