RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Медицински сестри от Пазарджик ще се включат в националния протест, на професионалния си празник


БАПЗГНад 3 000 специалисти по здравни грижи  - медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори - ще излязат на национален протест на 12 май, когато е Международният ден на сестринството. Сред тях ще са и специалистите по здравни грижи от Пазарджик, съобщиха от Регионалната колегия. Около 60 здравни специалисти от региона ще отпътуват за националния протест в столицата, за да изразят недоволството си срещу ниските възнаграждения и трупаните с години проблеми, заради които у нас има сериозен недостиг на кадри в професията и отлив на млади специалисти, които заминават да работят в чужбина веднага след дипломирането си.


Години наред тези кадри не достигат в системата на здравеопазването, а средната възраст с всяка изминала година се увеличава, като вече е над 50 години и за медицинските сестри, и за акушерките. Стандартът отпреди години на един лекар да се падат по 4 сестри отдавна е забравен и в момента на 1 лекар се пада по по-малко от една сестра, алармират от бранша.

Последното увеличение на заплатите на медицинските сестри е с колективния трудов договор в здравния сектор от края на 2016 година. Тогава възнаграждението на старшата медицинска сестра се увеличи от 560 на 720 лева, а това на редовите медицински специалисти по здравни грижи, сред които сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и други от 520 лева на 700 лева. За малките болници обаче тези възнаграждения са непостижими, алармират от бранша.

Затова в събота те ще излязат на площад „Независимост“, където ще заявят исканията си. На протеста ще бъде прочетена декларация, която е адресирана до председателя на здравната комисия в парламента, министър-председателя и министъра на здравеопазването. В нея за залегнали пет основни искания:

1.Политическо съгласие за развитие на здравните грижи в България и разработване на национална стратегия и план за действие до 2021 г.

2.Промяна на модела на финансирането на здравната система, която да доведе до достойно оценяване на труда ни - стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за страната.

3.Задължително спазване на Колективния трудов договор, за да се постигне диференцирано заплащане на труда ни, съобразно придобитата квалификация.

4.Ясна визия за кариерното ни развитие - задължително участие на държавата и работодателите в кариерното израстване и продължаващото обучение.

5.Приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, спрямо броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където полагаме висококвалифициран труд на ръба на оцеляването.

„Искаме ясни правила и стандарти за работа, искаме достойни заплати, искаме да останем в България!“ - с тези думи завършва протестната им декларация.

Организатор на протеста е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи с подкрепата на Федерацията на синдикатите в здравеопазването КНСБ. Подкрепа са заявили съсловни и пациентски организации. На протеста ще присъства и Пол Да Рав - генерален секретар на Европейската федерация на сестринските асоциации. За протестиращите това е гаранция, че  исканията им ще бъдат чути в Европейския парламент и в Европейската комисия.Тази страница е видяна: 13445

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 10 май 2018 - 14:43:51

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Надзирателите от Затвора в Пазарджик ще се включат в националния протест
Награди за медицинските сестри по повод професионалния им празник
В Пазарджик награждават медицински сестри за професионализъм и проявена доблест
МБАЛ – Пазарджик отправя апел към стажанти, медицински сестри, болногледачи за ковид отделенията
Областният обсъди с шефовете на болници и със здравни експерти разкриването на филиал за обучение на медицински сестри в Пазарджик
Поздрав към лекарите за професионалния им празник от РЗОК-Пазарджик
По искане на кмета Попов Пазарджик става център за изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти, обяви премиерът Борисов
Четирите медицински сестри с награди за професионализъм
Поздравление от Камара на строителите - Пазарджик по повод професионалния празник на строителя
Стотици медицински сестри протестираха с искане за достойно заплащанеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5968 сек., 0.5107 от тях за заявки.