RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Държавен архив – Пазарджик отличи Дарител, Читател и Приятел на архивите за 2017 г.

Костадин Демерджиев

Ден на отворените врати инициира днес Държавен архив – Пазарджик по повод утрешния 9 юни -  Международен ден на архивите. Историята на този ден припомни пред гостите Ненка Иванова, началник отдел в ДА – Пазарджик: Преди 70 години в Париж е основан Международния архивен съвет към ЮНЕСКО, а през 2007 година членовете на Съвета вземат решение да обявят 9 юни за Международен ден на архивите.


„Използваме този повод, за да припомним  отговорната мисия на специалистите от архивната колегия да издирваме, съхраняваме и популяризираме документалното богатство на нашия регион и с това призовавам и вас за съдействие в тази ни дейност“, така Ненка Иванова се обърна към гостите в ДА-Пазарджик. Тя връчи и три отличия, които Държавен архив – Пазарджик присъжда по повод Професионалния празник на архивистите. Отличени бяха Читател, Дарител и Приятел на архивите за 2017 г.

За Читател на Държавен архив – Пазарджик беше отличен Емил Хаджийски, който е ползвал документи по темата за историята на Карабунар. Неговата грамота получи сина му Борис Хаджийски – директор на Исторически музей- Пазарджик.

За Дарител на документи за 2017 г беше отличен Костадин Демерджиев – агроном, председател на Регионалния съюз на земеделските кооперации в Пазарджик, един от основателите на Националния съюз на земеделските кооперации, негов представител в Европейски конгреси на Лозаро-винарските кооперации в Брюксел. Костадин Демерджиев е дарил документи и Архивът е регистрирал личен фонд на негово име, а миналата година Демерджиев е предоставил на Архива документи от периода 1943 – 2017 г и е регистриран фонд на Регионалния съюз на земеделските кооперации в Пазарджик. Като подарък Костадин Демерджиев получи снимки от представяне на последната си книга с пожелание една част от тях да подберете, анотира и предаде за съхранение към неговия фонд в Архива.

За Приятел на архивите беше отличена ПА медия. Сътрудничеството на медията и Архива датира от 20 септември 2011 г, когато е публикувана първата статия, подготвена от експерт на Държавен архив – Пазарджик. Като подарък ПА медия получи три от последните печатни издания на Архива.

Гости на празника по повод Деня на отворените врати в ДА-Пазарджик бяха общественици, историци от Регионален исторически музей - Пазарджик, бивши колеги на архивистите, сред които Венета Бабачева, бивш директор на ДА – Пазарджик и Ели Попова, бивш директор на Държавен архив-Пловдив. 
Памедия, Държавен архив - Пазарджик, 2018


Тази страница е видяна: 2249

 Публикувано от: pamedia на петък 08 юни 2018 - 13:18:34

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
По повод Международния ден на архивите Държавeн архив – Пазарджик присъди три отличия за 2018 г.
Ден на отворените врати в Държавен архив - Пазарджик
Възпоменание от Държавен архив - Пазарджик за Никола Фурнаджиев
Държавен архив – Пазарджик отбеляза Международния ден на aрхивите
Държавен архив – Пазарджик: 75 години от Дравската епопея
На 1 ноември Държавен архив Пазарджик отбелязва 55 години от създаването си
Държавен архив - Пазарджик: 155 години от рождението на Михаил Такев
Държавен архив - Пазарджик
100 години от рождението на Антон Югов
Държавен архив – Пазарджик
110 години от рождението на Богдан Овесянин
Държавен архив – Пазарджик:
110 г. от рождението на проф. Кръстьо Генов

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5617 сек., 0.4782 от тях за заявки.