RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
В „Синята стая“ на КСУДС приключи образователната програма на ученици от ПМГ със съдии от Административен съд - Пазарджик
 
Пазарджик
Заключителната среща на учениците от 10г клас на Профилираната математическа гимназия „Константин Величков“ със съдии от Административен съд - Пазарджик  се проведе днес в Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС).
    Лектори по  темата „Правата ни като граждани на Европейския съюз. Как може да защитим правата си чрез съдебните институции? Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие. Как да се предпазим да не станем жертва на престъпления? Детско правосъдие. Непълнолетните лица и правосъдието – жертви и извършители на престъпление.“ бяха председателят на съда Мариана Шотева и съдия Георги Видев.
    Съдия Шотева разказа на учениците за създаването на първата в България специализирана стая за изслушване на непълнолетни участници в правни процедури, известна като „Синя стая“. С голям интерес гимназистите са запознаха отблизо с условията в „Синята стая“ като влязоха в различни роли: на психолог, дете – жертва на престъпление, съдия, прокурор и следовател.
Съдия Видев разясни на учениците как да защитят правата си чрез съдебните институции в България и в Европейския съюз, а Гергана Спасова – директор на КСУДС, ги запозна с услугите, предоставяни от ръководената от нея институция.
    За активното си участие в Образователната програма всеки един от учениците получи от председателя на съда удостоверение, а за подарък -  Конституцията на Република България, тефтер и химикал.
    Мариана Шотева благодари на учениците и техния ръководител за проявения интерес и дейно участие.
    С днешната заключителна среща приключи образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, инициирана от Висш съдебен съвет и Върховен административен съд за учебната 2017/2018 г.
ПазарджикПазарджик


Тази страница е видяна: 14869

 Публикувано от: pamedia на вторник 26 юни 2018 - 16:59:03

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Председателят на Административен съд – Пазарджик – с изнесен урок в КСУДС пред ученици за жертвите на престъпления
В Деня на Конституцията Административен съд Пазарджик стартира образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“
Интересът към „синята стая“ не секва
В синята стая шестгодишният от Виноградец казал, че е стрелял с пистолет
Първата лекция от Образователната програма на Гимназията по икономика и съда в Пазарджик е посветена на домашното насилие
В Пещера успешно работят екипи за обхващане и връщане в образователната система на деца и ученици
Съдебни казуси от житейски ситуации обсъждаха ученици в Административен съд - Пазарджик
"Синята стая" е "чула" до момента близо 70 разпита на деца, пострадали от насилие
Съдии провеждат в Гимназията по икономика образователна програма
Последствия от неспазването на вечерния час и от полицейски акт обсъдиха ученици със съдии от Административния съдТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6278 сек., 0.5482 от тях за заявки.