RSS емисии

    


 
 Мобилна версия
banner19_2.jpg
Бойка Маринска

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
gerb_pa_media_350x75.jpg
Регионалният съвет за развитие на ЮЦР подкрепи предложенията на областния управител за два пътни проекта в област Пазарджик
Пазарджик

Областният управител на Пазарджик беше домакин на второто за 2018г. заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Южен централен район /ЮЦР/, което се проведе днес в гр. Пазарджик. Във форума участваха представители на министерства, областните управители на областите Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Хасково, кметове и представители на общините от района, представители на синдикални и браншови организации, представители на управляващите органи на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, и представители на НПО.

Социалното и икономическото развитие на ЮЦР през 2017 г. продължава да се характеризира с положителна промяна на ключовите макроикономически индикатори. По данни на НСИ, БВП на ЮЦР за 2016г. е малко над 13,2 млрд. лв., което представлява относителен дял от 14,03% в общия размер на БВП за страната. Това нарежда района на второ място по този показател след ЮЗР /Югозападен район/. Коефициентът на икономическа активност на населението на 15 и повече навършени години в Южен централен район през 2017 г. достига 55,3% при 55,4% средно за страната. Наблюдава се сериозен ръст на показателя в сравнение с 2016г. Коефициентът на заетост на населението в ЮЦР на възраст 20-64 навършени години през 2017 г. е 71,3%, което съвпада със средното равнище за страната. Налице е ръст на заетостта в региона спрямо 2016г. с 5,2%. Данните бяха представени по време на заседанието в Годишния доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Южен централен район (2014-2020 г.)  за 2017г.
Членовете на Съвета подкрепиха предложението на областния управител на Пазарджик Стефан Мирев, за осигуряването на финансови средства за изграждане на Околовръстен път на гр. Септември  и изграждане на транспортна връзка между с. Фотиново в община Батак, област Пазарджик и с. Селча в община Девин, област Смолян. Най-кратката пътна връзка между областите Пазарджик и Смолян.
По Оперативна програма „Региони в растеж“ от бенефициенти общини в Южен централен район, в процес на изпълнение са 84 проекта по различни приоритетни оси. Приключилите проекти са 17 на обща стойност 5,4 млн. лв. По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, в ЮЦР до края на 2017г. са сключени 278 договора, одобрените средства са 41 млн. лв. По време на заседанието беше представен проект INSiGHTS - Интегрирани стратегии за бавен, зелен и здравословен туризъм по Програма за транснационално сътрудничество "Дунав 2014-2020". Представител на Комисията за защита на личните данни запозна членовете на съвета с новите правила за защита на личните данни в сила от 25.05.2018г.
В края на заседанието областният управител на Пазарджик Стефан Мирев предаде ротационното председателство на областния управител на Хасково Станислав Дечев, който ще председателства РСР на ЮЦР през следващите шест месеца.


Тази страница е видяна: 6112

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 28 юни 2018 - 17:55:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Регионалният съвет за развитие ще заседава в Панагюрище
Регионалният съвет за развитие избра нови членове от региона
Утре в х-л „Форум“ ще заседава Регионалният съвет за развитие на Южен централен район
Изнесено заседание на Областния съвет за развитие в Стрелча
Заседание на Областния съвет за развитие ще се проведе утре в Пещера
Първо заседание на Областния съвет за развитие с новите кметове
В пазарджишкия хотел "Форум" днес Регионалният съвет за развитие на ЮЦР ще дискутира новото райониране на страната
Годишна награда „Инвеститор на област Пазарджик” ще присъжда Областният съвет за развитие
Комисия на Областния съвет за развитие одобри проекти за наемане на 335 безработни през 2014 г.
Областният управител Стефан Мирев ще председателства заседанието на Регионалния съвет за развитие на Южен централен районТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.3601 сек., 0.3044 от тях за заявки.