RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Божидар Кехайов, ДА-Пазарджик: Кръстьо и Любомир Левичарови – бащата и синът, оставили трайна диря в пазарджишкия обществен и културен живот
Кръстьо и Любомир Левичарови – бащата и синът, оставили трайна диря в пазарджишкия обществен и културен живот
 

По повод кръглите годишнини от рождението им през 2018 г., Държавен архив – Пазарджик има удоволствието да представи интересните документални материали, които се съдържат в личните фондове на Кръстьо и Любомир Левичарови – баща и син. Кръстьо Левичаров е роден на 12.07.1873 г. в с. Карамусал (Виноградец), Пазарджишко в семейството на средно заможен и интелигентен за времето си земеделец. Ученик е в Т. Пазарджишкото четвъртокласно училище, а през 1895 г. завършва Кюстендилското педагогическо училище. Вероятно през 1896 г. сключва брак с колежката си Ана Триколникова – потова време учителка в Девическото класно училище в Пазарджик, а по-късно – дългогодишна председателка на женското благотворително и просветно дружество "Просвета" в града.

През 1898 г. записва философия в гр. Йена – Германия, където слуша лекциите на световно известния философ Кант. След завършване на висшето си образование учителства със съпругата си в различни градове, а по-късно е преподавател по етика, логика и психология в мъжка гимназия "Иван Аксаков" в Пазарджик. Изявен общественик, той е сред инициаторите за учредяване комитет за построяване паметник на Константин Величков в Пазарджик, член е на Граждански комитет към църквата "Св. Богородица" за разкриване злоупотребите с църковни средства, активен деятел и член на настоятелството при читалище "Виделина", участник в учителски театрални групи. Умира на 18 февруари 1945 г. в Пазарджик.

Студент в гр. Йена, 1900 г.Кръстьо Левичаров (прав, четвърти от ляво надясно) с учители от гимназия «Ив. Аксаков» на Острова. 1909 г.

Откриване паметника на К. Величков пред гимназията. 3 юни 1933 г.
Входът на Остров «Свобода». [1940 г.]

Документите от личен фонд "Левичаров, Кръстьо Стойчев" са предадени като дарение на Държавен архив - Пазарджик през 1963 г. от сина му Любомир Левичаров. Интерес представляват учебниците по етика, психология, стара и нова история, групова снимка на учителките Ана Левичарова, Милена Даскалова – съпруга на Александър Стамболийски и Олга Хаджирашкова, лична снимка на Алеко Константинов. Във фонда са съхранени още и пощенски картички, между които и една изключително любопитна – изобразяваща султанския двор на Oсман Хан ГазиI, такива от периода на Балканската война, както и за политически личности и партии в България.

Пощенски картички на тема «Балкански войни»


Любомир Левичаров като ученик в Карловската гимназия. 1914 г.

Любомир Кръстев Левичаров е роден на 23 май 1898 г. в Пазарджик. Завършва Пазарджишката гимназия, а през 1923 г. и Търговско-стопанския отдел на Свободния университет в София. През 1920 г. сключва брак с Надежда Копрившка от Пазарджик и дават живот на двама сина и една дъщеря – Кръстьо, Ана и Милко. Известен икономист и общественик, той е помощник-кмет на Пазарджик и председател на Училищното настоятелство (1934-1935), директор на Коопертивна популярна банка – Стара Загора (1935-1936), Популярна банка – Пазарджик (1937-1944). Редактор е на вестниците "Изгрев" и "Подем" (1930-1942) в Пазарджик, "Лъча" – Стара Загора (1935-1936), "Кооперативна подбуда" – издание на Популярната банка в Пазарджик от 1936 до 1942 г. Арестуван е по обвинение за участие в акция за подпомагане семейството на убит полицай (1944), помилван (1945) и реабилитиран (1954). Деен есперантист и филателист, от 1940 до 1970 г. сътрудничи на специализираните издания.
Умира на 16 март 1985 г. в София.

Документите от фонд "Левичаров, Любомир Кръстев" постъпват през 1972 г. в Държавен архив – Пазарджик като дарение от него. Във фонда са съхранени документи от личен характер, удостоверения и укази за помилването и реабилитацията му, статии, критични бележки, дописки и писма на политически, икономически, морално-етични теми, по въпроси на кооперативното дело, по филателни въпроси и дейността му като есперантист, лични снимки, на учители от Пазарджишката мъжка гимназия, от откриване паметника на Константин Величков в Пазарджик, пощенски картички в памет на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, министър Михаил Такев, княгиня Мария Луиза, Борис Сарафов, календар за 1914 г., сцени от Балканската война и др., пощенски картички-писма от Александър Стамболийски, некролог на Иван Вазов, издаден от Т. Пазарджишкото класно дружество.

Божидар Кехайов
 Държавен архив – Пазарджик


Тази страница е видяна: 1259

 Публикувано от: pamedia на петък 13 юли 2018 - 14:08:24

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Бойка Маринска: На 2 юни честваме безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна диря във вечността с делата и славната си гибел
Синът на прегазения от джип в Пазарджик: Киро Лозенеца е давал акъл на разследващите на самото местопроизшествие
Почина арх. Любомир Здравков
В Деня на бащата -19 юни – младежи от ГЕРБ- Пазарджик връчиха сертификати за най-добър баща
Държавен архив – Пазарджик:
110 г. от рождението на проф. Кръстьо Генов
Десетокласникът Божидар Йорданов пое Окръжния съд за един ден
Любомир Петков: С 6 да затвърдим видимите резултатите в Ракитово
В Пазарджик отвори врати Арменски културен клуб
Започна доизграждането на Арменския културен клуб в Пазарджик
Новият обществен посредник на Пазарджик символично откри приемната си за гражданиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.7217 сек., 0.6339 от тях за заявки.