RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Дима Боева, Мирослава Такева и Елица Бекярова за „Обърнатата класна стая“ и Дъблин
    
Пазарджик
„Обърната класна стая“ – сигурно ви звучи странно, но това е защото вероятно не сте учител или просто не следите модерните начини да се преподава в училище. За някои педагози в ПМГ „Константин Величков“, Пазарджик, обаче „обърнатата“ класна стая е ежедневие, и то не от вчера. Именно по проект с такова заглавие по европейската програма Еразъм плюс, старшите учители по английски език Дима Боева, Мирослава Такева и Елица Бекярова посетиха Дъблин, откъдето се  завърнаха съвсем скоро. От тях научаваме какво е „обърнатото“ в класната стая и има ли още нещо любопитно около пътуването им до столицата на Република Ирландия.

Здравейте и добре дошли! Наистина ли има нещо, което е „наопаки“ в часовете ви?
Правим първи крачки в тази посока, защото вярваме че тя е правилната. Отдавна мина времето, в което учителят стои пред дъската и изнася лекция на класа. Именно затова в последните година решихме да се възползваме от функционалностите на новата модерна система по английски език  и да “обърнем” класната стая.
За наш късмет, нашите ученици притежават и използват електронни учебници, които са придружени от специална платформа. По този начин те имат възможност да се запознават с уроците си вкъщи, да гледат видеата към тях, да проверяват отговорите си и да получават незабавна обратна връзка за резултатите си. Така независимо и самостоятелно, съобразено със собственото им темпо, те се запознават с новите знания извън класната стая. В час, от друга страна, ние сме им създали банка от въпроси и допълнителни дейности, с които да проверим и да задълбочим знанията и разбирането им. За класната стая остават практическите занимания, работа по групи и игри свързани с материала, върху който те са работили вкъщи. Така те се чувстват по-уверени, защото в час не се сблъскват с непозната за тях материя. Така имаме и възможност да осигурим баланс между самостоятелната и групова работа, тоест интерактивна и  пасивна част, когато те са само слушатели.

Работите по този начин от години, вероятно трудно може да бъдете изненадани с нещо. Какво ново научихте в Дъблин?
В известен смисъл е така, тъй като сме част от професионални общности и редовно обменяме информация за всички новости в образованието. Все пак, пътуване до англоезична страна е полезно за нас от културологична и езикова гледна точка. Подробно ни запознаха с метода на смесеното обучение, от който е част и нашата „обърната класна стая“. За нас бяха много полезни демонстрираните дейности под формата на игри за началото на часа, които подготвят учениците за работа, изискват активното им участие и могат да бъдат полезни във въвеждане на всяка тема или проверка на наученото от учениците вкъщи. Това е така нареченото формиращо оценяване, което показва на учителя докъде са стигнали учениците и какво е необходимо да се предприеме, за да се отстранят пропуските в знанията им. Друготото изключително важно нещо, което не беше излишно да си припомним, е свързано с използването на учебниците. Обърнахме повече внимание на метода SARS (Select, Adapt, Reject, Supplement), което означава селектирам, адаптирам, отхвърлям и допълвам учебния материал,  така че той да  бъде в услуга на предварително поставените цели и очакваните резултати. Набляга се на това как учат децата, а не колко. Времето, прекарано в класната стая е ценно, затова е важно да го използваме ефективно.

За пръв път в такъв проект участвахте шест души (освен вас в други мобилности се включиха още ваши колеги от гимназията). Може ли да се каже, че повече учители започват да проявяват интерес към такива обучения?
Наблюдава се известно повишаване на интереса на учителите към такъв тип обучение, но голяма част от тях се чувстват несигурни да участват, тъй като в чужбина обученията обикновено се провеждат на английски език. Въпреки че положителната промяна се случва бавно, понеже за нея са отговорни повече хора, тя все пак е в ход.

Има ли нещо в ирландската образователна система, което ви направи впечатление, нещо, което не е свързано с конкретния проект? Имат ли децата там униформи, по колко часа на ден учат, големи ли са ваканциите? Доволни ли са ирландските учители от заплатите си?
За съжаление, курсът ни беше през лятната ваканция и не можахме да посетим ирландско училище, но разбрах доста неща за ирландската образователна система от нашия преподавател Крис. Там все още голям процент от училищата са католически и в този смисъл образованието е тясно свързано с църквата. По времето, когато нашият преподавател е бил ученик, училищата не са били смесени, а само за момчета или само за момичета. Именно поради този факт, според нашия преподавател, много от сегашните ирландци изпитват затруднения да общуват с представители на женския пол. Ирландските ученици са задължени да учат ирландски език още от четиригодишна възраст и да държат матура по националния им език, въпреки че той се говори само от една малка част от населението и то предимно в провинцията. Ние самите също получихме първите си уроци по ирландски, който по звучене няма нищо общо с английския език.

Как учениците в МГ възприемат „обърнатата“ класна стая? Те пристигат при вас най-рано в пети клас, а повечето приемате след седми – познат ли им е този начин на работа?
Чувстват се доста объркани в началото, но после свикват. Този начин на работа не им е познат и те идват със съвсем различни нагласи - очакват учителят да преподава, а след това те да правят упражнения. Разбира се, че и в нашата класна стая ние влизаме в тази роля, но идеята ни е постепенно учениците да се превърнат в независими учащи се, които имат умения да работя в група и да стигат сами до изводите, а не да рецитират наизустеното безкритично. Когато те се научат да учат, когато сме запалили интереса им по нашия предмет, нашата работа е свършена. Много от тях ще продължават да се интересуват от английски език дори и извън учебната работа, дори и след като се дипломират. Осъзнават, че изучаването на чужд език има начало, но няма край.

В образованието отдавна вече се говори за резултати. Какви са вашите? Отчитате ли напредък, свързан с по-особената методика?
Резултатите могат да се измерват по най-различни начини, не само с външно оценяване и матури. Не е нужно да имаш като доказателство числа и графики, за да се отчитат  резултати от обучението. Когато имаш насреща деца, които са мотивирани да учат, да се развиват, които те гледат с интерес и ти виждаш онзи пламък в очите - какъв по-добър показател от това? Спечелил си ги на страната на ученето, това както знаем, не е лесна битка в образованието.

Смятате ли, че с провеждането на такъв тип обучение в клас допринасяте за повишаване имиджа на гимназията, а и на образованието в България като цяло?Знаем, че днес обществото няма много доверие в училището.
Едно училище, което гледа да бъде в крак с новостите в образованието и в което преподавателите се стремят да бъдат съвременни и отворени за нови предизвикателства безспорно привлича повече ученици. Сигурно обществото има основания да изпитва известни съмнения в качеството на българското образование, но има редица примери, които доказват обратното. Въпросът е върху какво ще се фокусираш.

Вероятно през тези две седмици не сте прекарвали времето си само в учене. Има ли нещо, което ви впечатли у самите ирландци? Мислите ли, че има какво да научим от тях като култура, манталитет, бит? Случи ли ви се нещо интересно?
Хакуна матата…. Това повтаряше нашия преподавател Крис, който между другото оглавява отдела за развитието и квалификацията на учителите по анлийски език в най-голямото частно езиково училище в Ирландия. В превод от суахили означава “Спокойно” , “Няма проблеми”. Това напълно обобщава отношението на ирланците към работата, която вършат с невероятно спокойствие и с не особено старание. Туристическата индустрия е силно развита там и от най-незначителни места се правят забележителности. В планината Уиклоу ние посетихме един мост, на който се развива действието в 2-3 минути от филма “Послепис: Обичам те” и този съвсем обикновен мост е превърнат в топ забележителност, посещавана ежедневно от стотици туристи.

Предстои ли ви още работа във връзка с проекта? Кога приключвате реално?
Това беше само първата част от проекта, в която шест преподаватели от ПМГ посетиха курсове в Ирландия и Англия. Сега предстои да разкажем на нашите колеги в училище и областта какво сме научили и как го прилагаме. Предстои да бъде създаден и специален уебсайт на проекта.
.
ПМГ "К. Величков"


.
Тази страница е видяна: 4986

 Публикувано от: pamedia на петък 07 септември 2018 - 17:12:44

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Мирослава Иванова от ГЕРБ ще ръководи ОИК - Лесичово
Елица е бебето на Пазарджик за 2013 г. /видео/
Интересът към „синята стая“ не секва
Мариана Бойрикова затвори кориците на „Липсваща стая“
"Елица" се завърна с голямата награда от международния фестивал в Свиленград
В синята стая шестгодишният от Виноградец казал, че е стрелял с пистолет
В „Синята стая“ на КСУДС приключи образователната програма на ученици от ПМГ със съдии от Административен съд - Пазарджик
Посегналите на гробищни плочи в Мало Конаре са установени, с тях работи Детска педагогическа стая
Десетокласници от "Аксаков" ще разгледат специализираната стая за изслушване на деца
Тази вечер е премиерата на "Липсваща стая" на Мариана БойриковаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4586 сек., 0.3736 от тях за заявки.