RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Димитър Дамянов:
В лабиринтите между традиционното и езотеричното изкуство. Художникът Димитър Копривщенов на 90 години
d_kopri18b.jpg


Димитър Дамянов       Тази статия можеше да излезе вчера, на 20 септември, когато навърши 90 г. художникът карикатурист Димитър Копривщенов, но реших като негов приятел да спазя споделеното му желание, че не желае „много шум в село“…! За съжаление, не видях и други организации да го уважат скромно, а трябваше … Днес, вместо биографията му, ще ви разкажа за „Пътят на художника юбиляр Дине Копривщенов“.

      … А той заслужава и много повече от приветствия, цветя и почетни награди! Затова именно днес публикувам тези си мисли за Човека Дине Копривщенов – творец, от когото всеки може и трябва да се учи на мъдрост, скромност и простота! Особено младото поколение …

      Учителят Дине , така е известен в родното Лесичово, е минал през ситото на живота от къщичката си под Камболитица в Лесичово, та чак до Художествената академия в София, в класа на професора илюстратор Илия Бешков.

    А за мен е просто „чичо Дине“. Така в Лесичово наричат Димитровците, по свойски и народному … А него всички го уважават, където и да е работил – учител в Лесичово, уредник в ХГ „Станислав Доспевски“ в Пазарджик, в редакциите на окръжните вестници в Перник и Пазарджик и на други места.

        Художникът карикатурист Дине от Лесичово, така е известен в Пазарджишката гилдия на художниците. Днес той се явява и техен доайен със своите навършени вече 90 години и с това, че рисува и радва почитателите си от различни региони и възрасти. Ето, вчера беше един щастлив за него ден, посетен от много приятели, читалищни дейци, деца и студенти по скулптура /на практика в завода за опаковки в Лесичово/!

      А че чичо Дине е самобитен талант, облякъл изкуството си в оригиналните форми на традиционната българска орнаментика – вече никои не се съмнява … Така художникът мъдрец отдавна присажда карикатурните си образи на орнаментиката и създава онова свое изкуство, което определя като „Орнаментура“. И както той я нарича „Това е красива сатира – за благото на човека“! С тази си сатира той обикаля света и прави изложби в София, Варшава, Берлин, Атина, Истанбул и др. В родния край присъства и в постоянните експозиции от фонда на художествената галерия „Станислав Доспевски“ и в други изложби.

   Изключително наблюдателен, политически и социално осмислящ съвременността, чичо Дине има винаги богат запас от идеи, които спонтанно чува като реплики или вижда проблемите около себе си – в обществото и природата. Така картините му са запомнящи се, защото са посветени на характерни предмети, лица и случки … От своя учител в академията, Илия Бешков, той усвоява вкуса към обобщено възприемане и философско осмисляне на нещата и явленията от действителността, историята, митологията и религията!

  Такива картини аз включих в единствения издаден албум  с 13 репродукции на художника през 1998 г.,  в чест на неговата 70 –сет годишнина. Част от тях виждате и тук. Запомнящи са картините с кратки, но многозначителни заглавия : „Автопортрет“, „Санитарна сеч“, „Напрежение“, „Завист“, „Конфекция“ и др. Но най-оригинални и традиционни са неговите серии – „Маски – двуличници“! Сякаш те са част от нашия живот и бит – хем добродушни и усмихнати,хем строги като наблюдатели и критици …

В последно време художникът по-често поглежда и нагоре. към надземното, космическото, което винаги е чувствал като сила. Наблюдавайки небето и цветовете на звездите, слънчевите лъчи и играта на цветната светлина, Димитър Копривщенов навлиза в пространството на видимото и невидимото с просто око, което изразява чрез играта на линиите, формите и преливащите се цветове… Така карикатурните метафори и образи придобиват вече нови форми и сила чрез оптическото преливане и хармония на цветния спектър и геометричните линии … „Оптическото око“ на 90- годишния художник създава онези „космически фигури“, които трудно може да си обясни човек. Така той ни докосва с картините си и до езотеричното, което искаме да разгадаем в природата и над нас – в космоса …

      Накрая бих повторил, че силата на художника Димитър Копривщенов е в неговия обикновен, нестандартен  селски живот, който му показва не само корените ни и традициите ни като общество, но и възможността да усети характера на земното и космическото около него, а надявам се чрез картините му и около нас!

     Честит юбилей, чичо Дине, и за много лета, както казваш често!
ДИМИТЪР ДАМЯНОВ

d_kopri18a.jpg

d_kopri18c.jpg
Димитър Копривщенов
Димитър КопривщеновТази страница е видяна: 8469

 Публикувано от: pamedia на петък 21 септември 2018 - 15:29:44

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Художникът Димитър Копривщенов беше удостоен със званието "Почетен гражданин" на община Лесичово
Издирва се 79-годишният Димитър Запринов Дамянов от с. Огняново
Първото лично дарение за паметника на военните кореспонденти в Пазарджик е на инициатора Димитър Дамянов
140 години от рождението на ДИМИТЪР БОЯДЖИЕВ
Изложба „100 години от рождението на художника Димитър Каменов”
Изложба на Димитър Каменов в ХГ „Ст.Доспевски“ по повод 100 години от рождението му
Отново световна титла за Димитър Марков. Втората световна титла за пазарджишкия тим е на Димитър Димитров
В Пазарджик ще бъде представена книгата „120 години българско изкуство”
18-годишният Димитър Костадинов остава в ареста
Арх. Димитър Боюклиев е проектант на новата автогара

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5367 сек., 0.4537 от тях за заявки.