pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Поклонение на връх „Велийца“ в Родопите
pamedia , неделя 07 октомври 2018 - 15:13:00 // коментари: 0

Велийца

По повод боевете при връх „Велийца“ и във връзка със 106 годишнината от освобождение на този край на Родината, Областният съвет на СОСЗР в Пазарджик под патронажа на Областния управител Стефан Мирев организира автопоход и възпоменателно тържество в подножието на връх „Велийца“.


В първите часове на Балканската войната, на 5 октомври 1912 година  двадесет и седми пехотен Чепински полк пресича границата ни с Турция и настъпва от района на Ракитово през Баня Чепинска, сега квартал на Велинград,  по долината на река Ябланица в Родопите.  Четвърта пехотна дружина от състава на 27-ми Чепински полк и една планинска батарея започват настъпление с бой от Лъжене към височината „Велийца“ в помощ на 1-ва пехотна дружина от 39-и Пловдивски пехотен полк. През този ден двете колони  водят отделни тежки сражения с добре укрепените турски погранични поделения и башибозука. Българската артилерия,  успява да разруши основните турски гранични укрепления и нашите бойци заставят турските подразделения панически да отстъпят на юг. Но в ожесточените боеве на височините „Велийца“ и „Чисто тепе“ двата полка дават 42 убити и над 60 ранени военни чинове. След овладяване на турските позиции и отстъплението на редовната турска войска  през следващите 3 дни са освободени махалите по поречието на Черна Места, Якоруда, Разлог и Банско.
Велийца

Под звуците на тържествения марш „Велик е нашия войник“ пред паметника на загиналите бяха посрещнати знамената на областната и общински организации на СОСЗР от  Пазарджишка област,  както и знамената на Средношколския батальон в  град Стрелча и сдружение „Традиция“ Велинград.

Поклонението откри секретарят на Областния съвет на СОСЗР в град Пазарджик о.з. подп. Христо Христосков. Полк. о.з. Атанасов,  председател на дружеството на СОСЗР в Белово прочете височайшия указ за обявяване на Балканската война,  а председателят на Областната  организация на СОСЗР о.з. майор Костадин Златев, в емоционална слово припомни историята на сраженията в Родопите. Панихида отслужи отец  Данаил от град Якоруда.

Със заповед на министър Каракачанов бяха удостоени с медали и грамоти за активна дейност майора от запаса К Златев,  о.з. подп. Христосков и о.з. подп. Неделев – командир на средношколския батальон в Стрелча.Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 7940Време за изпълнение: 0.3599 сек., 0.2857 от тях за заявки.