pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
За Теодор Траянов, ген. Нъждех и посветената на тях книга "Пророци на България и на Армения"
pamedia , четвъртък 11 октомври 2018 - 17:22:33 // коментари: 0

Видка Николова
Две писма в оригинал към фонда на великия  Теодор Траянов получи Държавен архив – Пазарджик от автора на книгата „Пророци на България и на Армения - Теодор Траянов и ген. Нъждех“ - Видка Николова, доктор по филология и доктор на философските науки. Представянето на книгата се състоя снощи в зала „Теодор Траянов“ на Държавен архив – Пазарджик. По замисъла на организаторите самото представяне беше музикално-поетичен спектакъл с елементи на документалистика.
Видка Николова

Принос в музикално-поетичното усещане имаха Андреана и Николай Туртови – дуо цигулари от Пазарджишката оперета, пианистката Даниела Стоянова, актьорът Димитър Терзиев, който изпълня няколко творби на Теодор Траянов и прочете писма, които по своята същност бяха философски размисли. На представянето на книгата присъства и поетесата Цветанка Убинова, носител на съпътстващата наградата от тазгодишния литературен конкурс на името на Теодор Траянов. „Чрез тази книга се докоснах до две вселени, които, докосвайки се, произвеждат онази искра, която осветява всички ни. Усещането ми е това – докосване, докосване до почтеността, докосване до дълбочината, докосване до отговорността към таланта. Мислех си, когато ме поканиха на представянето на книгата, какво общо може да има между един поет и един военен, защото това е един генерал, един военноначалник. Много общо има. Защото войната не е само място на смърт и на безсмислени битки. Войната е много повече. Войната е защитаване, войната е достойнство и те воюват достойно всеки в своето поле“, сподели пред присъстващите Цветанка Убинова.

Ген. Гарекин Нъждех е един от четиримата създатели на Арменската република. От началото на 20-те години на миналия век той е в България и тук се развива публицистичната му дейност, преди това воюва на два фронта срещу турските насилия над арменския народ, идва в България като емигрант, издава вестници, често посещава Пазарджик покрай познанството си с Теодор Траянов, в творбите си развива идеята за една самостоятелна Армения и е един от големите почитатели на Теодор Траянов и ценител на българското слово. Така авторката Видка Николова представи ген. Нъждех пред публиката. В книгата си тя е публикува освен своите изследвания за двамата, а също и стихове на Теодор Траянов, публицистика на ген. Нъждех, както и фотодокументални материали. Представянето на книгата ѝ беше по повод професионалния празник на българските архивари.
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1896Време за изпълнение: 0.2890 сек., 0.2447 от тях за заявки.