RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
За Теодор Траянов, ген. Нъждех и посветената на тях книга "Пророци на България и на Армения"
Видка Николова
Две писма в оригинал към фонда на великия  Теодор Траянов получи Държавен архив – Пазарджик от автора на книгата „Пророци на България и на Армения - Теодор Траянов и ген. Нъждех“ - Видка Николова, доктор по филология и доктор на философските науки. Представянето на книгата се състоя снощи в зала „Теодор Траянов“ на Държавен архив – Пазарджик. По замисъла на организаторите самото представяне беше музикално-поетичен спектакъл с елементи на документалистика.
Видка Николова

Принос в музикално-поетичното усещане имаха Андреана и Николай Туртови – дуо цигулари от Пазарджишката оперета, пианистката Даниела Стоянова, актьорът Димитър Терзиев, който изпълня няколко творби на Теодор Траянов и прочете писма, които по своята същност бяха философски размисли. На представянето на книгата присъства и поетесата Цветанка Убинова, носител на съпътстващата наградата от тазгодишния литературен конкурс на името на Теодор Траянов. „Чрез тази книга се докоснах до две вселени, които, докосвайки се, произвеждат онази искра, която осветява всички ни. Усещането ми е това – докосване, докосване до почтеността, докосване до дълбочината, докосване до отговорността към таланта. Мислех си, когато ме поканиха на представянето на книгата, какво общо може да има между един поет и един военен, защото това е един генерал, един военноначалник. Много общо има. Защото войната не е само място на смърт и на безсмислени битки. Войната е много повече. Войната е защитаване, войната е достойнство и те воюват достойно всеки в своето поле“, сподели пред присъстващите Цветанка Убинова.

Ген. Гарекин Нъждех е един от четиримата създатели на Арменската република. От началото на 20-те години на миналия век той е в България и тук се развива публицистичната му дейност, преди това воюва на два фронта срещу турските насилия над арменския народ, идва в България като емигрант, издава вестници, често посещава Пазарджик покрай познанството си с Теодор Траянов, в творбите си развива идеята за една самостоятелна Армения и е един от големите почитатели на Теодор Траянов и ценител на българското слово. Така авторката Видка Николова представи ген. Нъждех пред публиката. В книгата си тя е публикува освен своите изследвания за двамата, а също и стихове на Теодор Траянов, публицистика на ген. Нъждех, както и фотодокументални материали. Представянето на книгата ѝ беше по повод професионалния празник на българските архивари.
Тази страница е видяна: 5023

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 11 октомври 2018 - 17:22:33

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Държавен архив – Пазарджик ще представи книгата «Пророци на България и на Армения» в Деня на отворени врати - 10 октомври
Спомени за поета Теодор Траянов
Втори опит и за читалище „Теодор Траянов“
Спомен на Христо Бразицов за Теодор Траянов
Теодор Траянов като отличен шахматист
Обявен е първият национален конкурс за поезия „Теодор Траянов“
Първата награда за поезия „Теодор Траянов“ ще бъде връчена на 30 януари
Андрей Андреев и Валентина Радинска са носителите на наградата за поезия на името на Теодор Траянов
Марин Георгиев и Валери Станков са първите носители на наградата за поезия “Теодор Траянов”
Рекорден брой поети със стихосбирки участват в националния конкурс за поезия „Теодор Траянов”Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5471 сек., 0.4644 от тях за заявки.