pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Харалан Александров: Хората предпочитат да вярват в нещата, в които вече вярват, а не да ползват ума си по предназначение
pamedia , вторник 16 октомври 2018 - 11:44:31 // коментари: 0

 Харалан Александров
Така социалният антрополог Харалан Александров обясни в сутрешнния блок на БТВ  повечето от реакциите на хората след убийството на журналистката Виктория Маринова. В анализа си на част от въпросите той каза още:


"По принцип никой на никого не вярва в български условия и това е част от ситуацията, в която живеем - на постфактичност или на постистина, го наричат някои. Това е режим на публичност, в който убежденията ти, идеологията ти и политическата ти пристрастност е по-важно отколкото фактите.
В случая личи, че фактите са смазващи и ще се наложи да бъдат приети, но това ще се случи с известна съпротива.
Доверието в институциите отдавна е под санитарния минимум, но говорим за доверие в хората, доверие във фактите и реалността. Умовете са серизно увредени,бих казал, надявам се не устойчиво, от конспиративен тип обяснения, които са навсякъде около нас, и най-вече в социалните мрежи. Хората предпочитат да вярват в нещата, в които вече вярват, прпедпочитат да избират избирателно от реалността това, което вече знаят, а не да ползват ума си по предназначение. Светът стана твърде сложен за семплите умове на голяма част от нашите сънародници. Не знам как по-деликатно да се изразя.
Извън всичко това разбира се, че има политически мотиви, разбира се, че има хибридна война, че има целенасочена и зловредна кампания за дестабилизиране на целия регион, както току-що стана ясно по повод на Македония. Това е част от реалността. Въпросът е да си даваме сметка в колко несигурен свят живеем и колко висока цена можем да платим като общност, за това че избираме лъжата, а не истината."


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 9421Време за изпълнение: 0.7279 сек., 0.6520 от тях за заявки.