RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Областна комисия „Военни паметници“ отчете дейността си за 2018г.
Военни паметници

Заместник областният управител Петър Белчев председателства проведеното днес заседание на Областна комисия „Военни паметници“. В него участваха началникът на Военно окръжие – Пазарджик подп. Петър Петров, представители на общините, на музеите от региона, на неправителствени военно-родолюбиви организации. Основен акцент в дейността на Комисията през 2018г. са проведените мероприятия за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея.


Очаква се до края на годината в областния град да бъде открит Паметник на военните кореспонденти. Председателят на инициативния комитет за изграждане на монумента, Димитър Дамянов, благодари на Министерство на отбраната, на Областна администрация и на Общината Пазарджик за съдействието и подкрепата при реализацията на проекта. Паметникът е посветен на военните кореспонденти, художници и фотографи отразявали събитията по време на Първата световна война и войните за национално обединение. Автор на композицията е пазарджишкият скулптор и художник Леон Бабачев.

Част от събитията, посветени на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея, е и проектът на община Брацигово за издаване на книгата „И спят спокойно всички знамена“ с автор Димитър Дънеков. Изданието беше презентирано на днешното заседание от представителя на община Брацигово. Книгата се разпространява от местния Исторически музей.
Реставрацията на военния паметник в с. Капитан Димитриево и пространството около него, е предложението на община Пещера, което беше подкрепено финансово от комисия „Военни паметници“ и Министерство на отбраната.

През втората половина на 2018г. Областната комисия „Военни паметници“ подаде нови предложения за финансиране възстановяването на военни паметници на територията на общините Пазарджик, Септември, Брацигово и Белово. Очаква се решението на Министерство на отбраната.
В календара на събитията за 2018г., Областна комисия „Военни паметници“, отчете годишнината от боевете при връх „Велийца“. Войнишкият паметник на родопския връх Велийца е издигнат в памет на българските 42 войници от 27 Чепински и 39 Пловдивски пехотни полкове, християни, евреи и мюсюлмани, загинали в първия дeн от Балканската война. Събитието е под патронажа на Областния управител и се отбелязва всяка година в началото на м. октомври. Организатори са Областната организация на СОСЗР, Областна администрация Пазарджик, Община Велинград, Община Якоруда. Със заповед на Министъра на отбраната бяха удостоени с медали и грамоти за активна дейност  о.з. майор Костадин  Златев – председател на Областния съвет на СОСЗР , о.з. подп. Христосков - секретар на Областния съвет на СОСЗР и о.з. подп. Неделев – командир на средношколския батальон в Стрелча.


Тази страница е видяна: 6107

 Публикувано от: pamedia на вторник 27 ноември 2018 - 17:33:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
ОИЦ – Пазарджик отчете дейността си през 2013 г.
Окръжен съд – Пазарджик отчете дейността за 2014 година
“Човеколюбие“ отчете дейността си по проект „За повече и по-качествени социални услуги”
Община Пазарджик отчете дейността си по проект по ОПАК за повишаване на квалификация на служителите
Регионална програма за заетост обсъдиха в едноименната областна комисия
Областна комисия ще обсъжда мерки срещу треската Денгу и Чикунгуня
На първото си заседание Областната преброителна комисия в Пазарджик прие правилник за дейността си
По-добри показатели за първата половина на годината отчете Областната комисия по безопасност на движението по пътищата
Да се постави православен кръст на връх Велийца, както и да се изгради паметен знак на военните кореспонденти, предлага работна група към областна комисия
Осигурено е финансиране за два военни паметника в регионаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5404 сек., 0.4511 от тях за заявки.