pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Паметник на Христо Чочев пред плувния басейн с неговото име беше открит в Пазарджик
pamedia , четвъртък 06 декември 2018 - 12:50:11 // коментари: 0

Христо Чочев

В Пазарджик беше открит бюст-паметник на Христо Чочев. Той е изграден от инициативен комитет, включващ възпитаници, близки и съмишленици на Чочев и е разположен на входа на Общинския плувен комплекс, който след решение на общинския съвет от миналата година носи  неговото име.Христо Чочев е създателят на два вида спорт в нашия град – плуване и модерен петобой. Участник е в Световно първенство в гр. Будапеща – Унгария, както и в редица международни състезания.
Стоян Георгиев – Галячи разказа подробно за приноса на Христо Чочев в развитието на спорта в Пазарджик, а също и за спортния му път, за идеята да се изгради Общински плувен басейн в Пазарджик, за турнира „Методи Шатаров“, за втория плувен басейн – т.н. Балон, за инициативата за изграждане на Спортно училище в Пазарджик. И именно когато е бил в София, за да уговаря откриването на Спортното училище се случва катастрофата, отнела живота му. Делото му обаче се пази и днес неговите последователи разказаха за това на младите спортисти, дошли на откриването на паметника. Той е реализиран с подкрепата на Община Пазарджик и на дарители.


 „Радвам се, че днес успяхме да отдадем дължимото по този скромен начин на един човек, който е дал наистина много на града ни. Винаги първите хора – във всяко едно нещо, трябва да се помнят и почитат. Горд съм, че днес с този паметник и с плувния басейн  ще се помни името на един достоен българин, който, за съжаление, си е отишъл без време, но е оставил трайна следа в спортната история на града ни“, заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той заедно с Стоян Георгиев – Галячи и една от дъщерите на Христо Чочев откриха официално бюст паметника. Кметът благодари на всички, които са били съпричастни и са помогнали в издигането на паметника.
Христо Чочев - паметник в Пазарджик

Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 5701Време за изпълнение: 0.3911 сек., 0.3146 от тях за заявки.