pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Фотоизложбата „Кан Тервел – Спасителят на Европа“ по инициатива на пазарджишките ротарианци - в зала „М. Г. Атанасов“
pamedia , четвъртък 06 декември 2018 - 13:36:46 // коментари: 0

Тодор Попов

В зала „Маестро Георги Атанасов“ снощи официално беше открита фотоизложбата „Кан Тервел – спасителят на Европа. Тя се реализира по инициатива на пазарджишките ротарианци. Кметът на Пазарджик Тодор Попов приветства идеята да бъде популяризирано делото на един велик българин, който с делата си е прославил името на България. Той поздрави ротарианците за това, че са социално активни и подкрепят каузи на града и общността, както и за инициирането на изложбата и „знанието за тази част от нашата история, които са важни за самочувствието ни като българи“.
Любомир Банчев


„Кан Тервел е един от най-великите български владетели и със сигурност най-популярния български пълководец извън границите ни. Има голям глад за история и нужда от запознаване с делото на великите личности, още повече, че те имат фундаментален принос в историята на Европа", каза президентът на Ротари клуб Ловеч, Любомир Банчев и благодари за интереса на младите хора, които бяха дошли за откриването на изложбата. Любомир Банчев разказа подробно за делото на Тервел. Той е християнин като баща си Аспарух и дядо си Кубрат. Кан Тервел е бил начело на силна държава и е оказал пряко на европейските събития, но той е и блестящ дипломат с изключителна прозорливост, единственият  български владетел, успял да превземе Константинопол, дава своята подкрепа на Юстиниян II да се качи на трона. За тази си подкрепа получава титлата кесар – най-високата след тази на императора. Сключва договор с Византия, с който не само разширява територията на България, получавайки областта Загоре, но определя правилата на търговските и политически отношения между двете държави за десетилетия напред. Регулира търговията между Изтока и Запада – първи случай в историята на Европа.

Най-значимата проява на Кан Тервел, която е съдбовна не само за България, но и за цяла Европа, е пълният  разгром на войските на Арабския халифат под стените на Константинопол през 717-718 година. В този акт на военна намеса виждаме историческата прозорливост и мъдрост на Кан Тервел. Той се изправя пред огромен враг в защита на своя съсед Византия и на целия европейски континент. С тази победа се слага край на фанатизираната арабска агресия към Европа. Пречупен е гръбнакът на Арабския халифат, каза още Любомир Банчев.

След пълния разгром на арабите Кан Тервел е пълновластен господар на положението, но  не иска нищо от Византия и връща войските в България. Владетелите в Европа го уважават като спасител. Константинопол издигат голяма бронзова статуя на Кан Тервел и я поставят пред златната черква. Обявен е за светец – той е първият български светец и е честван като такъв в цяла Европа.  За него пишат и много писатели и поети. Известни са повече от 30 поеми и песни, в които Кан Тервел е олицетворение на доброто. Някои от тези поеми стигат 800 страници /Ла Булгариа конвертита на Франческо Брачолини от 16 век в Италия/. Написани са няколко романа и около 200 театрални пиеси, играни в цяла Европа. Това е прецедент в историята на Европейския театър. Кан Тервел, този велик българин, спасител на Европа, Кан на България и кесар на Византия завършва скромно житейския си път като монах под името Теоктист, завърши разказа си за Спасителя на Европа Любомир Банчев.
Изложбата за Кан Тервел е отворена постоянно – във фоайето на зала „Маестро Г. Атанасов“. Информационни фото табла показват документи и разказват за величието на българския кан, спасил Европа от Арабския халифат.Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 346Време за изпълнение: 0.4946 сек., 0.4424 от тях за заявки.