pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Още 10 дни с изложбата „100 кадъра от 100 години футбол в Пазарджик”
pamedia , четвъртък 10 януари 2019 - 15:55:46 // коментари: 0

100 години футбол в Пазарджик

Отминалата 2018-та година беше специална, юбилейна за пазарджишкия футбол и годишнината беше отразена с поредица събития, едно от които продължи и в новата 2019 -та година. Става въпрос за изложбата „100 кадъра от 100 години футбол в Пазарджик”, подредена в Регионалния исторически музей. Изложбата е със свободен достъп и до 20 януари може да видите наистина уникални, непоказвани досега кадри от миналото на пазарджишкия футбол. Интересни са не само снимките, но и останалите експонати, по-голяма част от които са собственост на един голям приятел на футбола в Пазарджик -
главния редактор на сайта hebarfc.com Александър Алексиев, който е съорганизатор на изложбата заедно с община Пазарджик, ФК „Хебър”, Историческия музей и Държавен архив - Пазарджик.
100 години футбол в Пазарджик

Изкачите ли се по стълбите на музея, ще Ви посрещне витрината с шаловете и червения футболен екип. Сред най-ценните експонати в изложбата са шал и значка от 1926 година. На откриването на изложбата през декември м.г. присъстващите ветерани бяха категорични, че експонатите са повод за гордост не само за феновете. Над сто души уважиха тогава старта на изложбата. Сред тях бяха кметът на Пазарджик Тодор Попов, председателят на УС на ФК „Хебър“ Найден Шопов, футболистите Васил Геров и Андриан Краев, както и много фенове.

Освен уникалния червен шал, правен в чужбина, който е повод футболните фенове от Пазарджик да се гордеят, че тимът ни е бил първият в България клуб с футболен шал с емблема, посетителите могат да видят изключително ценни снимки, сред които и фотоси от първото влизане в елита – през май 1989 г., снимка с първия чужд спонсор - пивоварната Guldenburg, както и снимки от редица паметни футболни срещи. А таблото с емблемите е уникално.

Зад тази изложба стоят повече от 20 години издирване, колекциониране, закупуване, сканиране, копиране на ценни исторически факти, събирани изключително прецизно от Александър Алексиев. През тази година очакваме да излезе и книгата му, в която ще намерят място още много интересни снимки и факти за 100 – годишната история на футбола в Пазарджик.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 273Време за изпълнение: 0.1489 сек., 0.1180 от тях за заявки.