RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Данъчните проверяват търгуващите с криптовалута
Биткоин

НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е покупко-продажба на криптовалути, съобщиха от Агенцията. Проверката идва след случай, в който беше замесена и бившата кандидат-депутатка и водач на листата на „Достойна България“ Милена Митева от Пазарджик и джаз певецът Димитър Кобранов, които бяха задържани в края на 2018 година за незаконни сделки с криптовалута.

От НАП уточняват, че целта на започналата сега проеверка е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство. Данъчните ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи. Според НАП тъй като транзакциите, свързани с търговия с  виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.
    От приходната агенция е направено проучване на български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути и  вече са възложили контролни действия спрямо 9 дружества.. След приключване на проверките, данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.
    От НАП напомнят още, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%).  За целите на данъчното третиране, доходите от продажба на валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.
    Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци е 31 март.Тази страница е видяна: 3932

 Публикувано от: pamedia на понеделник 14 януари 2019 - 12:23:30

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Данъчните проверяват фирми с обявени големи складови наличности
Данъчните ще проверяват похарчилите над 50 хиляди лева, които са се осигурявали на минимална заплата
Как да ползвате данъчните облекчения за деца
Командироват данъчните на проверки по Черноморието
НАП публикува декларациите за данъчните облекчения за деца
И по празниците от РЗИ ще проверяват за тютюнопушене в заведенията
И сутрин полицаи проверяват за алкохол
80% от данъчните декларации за доходите са потвърдени електронно без корекции
Данъчните декларации ще се приемат отново и в пощенските клонове
Данъчните поемат контрола на движението на рискови стоки

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5614 сек., 0.4813 от тях за заявки.