pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Болница "Хигия" планира да набере 6.5 млн. лв. от фондовата борса
pamedia , вторник 15 януари 2019 - 17:19:13 // коментари: 0

МБАЛ

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за първично публично предлагане на акции на Многопрофилна болница за активно лечение "Хигия" АД - Пазарджик. Чрез фондовата борса капиталът на първата частна болница в България се предвижда да нарасне от 2 млн. лв. на 3.3 млн. лв., като бъдат издадени 1.3 млн. нови акции с номинална стойност 1 лв. и минимална емисионна стройност 5 лв, става ясно от решение на КФН. А решението на акционерите а публично предлагане на акциите е взето на общо събрание на 12 април 2018 г. За инвестиционен посредник е избран "Капман".


С предложените на борсата акции могат да се наберат до 6.5 млн. лв. Операцията ще се смята за успешна, ако бъдат записани и платени не по-малко от 10 хил. броя акции.

Болницата възнамерява да насочи набраните суми от публичното предлагане на акции в закупуване на иновативна високоспециализирана медицинска апаратура и доизграждане на нови отделения и/или клиники. Част от привлечените средства дружеството планира да използва и за преструктуриране на задълженията си, както и за придобиване на участия в дружества, осъществяващи дейност по Закона за лечебните заведения. Бъдещото развитие на болницата е свързано с тенденциите в развитието на демографските процеси - повишаване на броя на възрастното население и хроничните заболявания сред него. Предлагането на комплексни медицински услуги би привлякло пациенти от близките населени места, които в момента предпочитат да търсят лечение в големите болнични центрове, концентрирани в столицата и още няколко града в България.

Медицинският комплекс "Хигия" е основан през 1991 г. от проф. д-р Стайко Спиридонов като първото лечебно заведение за болнична помощ с частна собственост в България. Проф. Спиридонов е и мажоритарен собственик на дружеството. През годините групата на МБАЛ „Хигия“ се разшири с дъщерните дружества МБАЛ „Хигия-Север“ и МЦ „Света Екатерина“.

Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 2604Време за изпълнение: 0.4364 сек., 0.3861 от тях за заявки.