RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Ученици от ПМГ „К. Величков“ проектират европейски екоград
Португалия

    Пет вълнуващи и интересни дни в слънчева Южна Португалия прекараха участниците в международен проект по програма „Еразъм+, озаглавен „Нашият зелен европейски град“. Шест европейски страни, между които Естония, Испания, Франция, Италия и България, ще създадат идеен проект за екоселище. В него сградите ще бъдат проектирани в духа на устойчивата архитектура, а природните източници ще се използват разумно за зелена енергия. Това разказа пред ПА медия Ана Рабаджийска, преподавател и ръководител на учениците от ПМГ "К. Величков" - Пазарджик.
ПМГ Пазарджик

    На първата среща, състояла са в периода 14-18 януари, страните-участнички в проекта са представили особеностите на местната си околната среда, климатичните промени, биоразнообразието в своите региони и най-често срещаните екологични проблеми. Проблемът с огромното количество отпадъци се оказва допирната точка за всичките шест европейски страни. Именно поради тази причина, около 50 ученици, снабдени с ръкавици и инструменти, със съвместни усилия, са почистили плажната ивица на курорта Куартейра.
Португалия
   
Пазарджишката група се похвали с най-нисък показател за своя екологичен отпечатък и обясни този факт със стремежа на хората да купуват  местни и сезонни храни, с топлоизолацията на по-голямата част от  жилищата ни и с ограничената употреба на лични превозни при пътуване до работа и училище, допълни още Ана Рабаджийска.
ПМГ Пазарджик

  
  Възпитаниците на ПМГ са присъствали и на лекция на Хосе Монтейро, професор в Университета в Алгарве, които е споделил идеи за ландшафтната архитектура, за значението и ползите от запазването и развиването на  природната среда в градското пространство. Като допълнителни ползи от зелени площи на покриви и меджублокови пространства, той сподели благотворното им въздействие въху психическото и физическото състояние на живущите, както и усъвършенстване на социалните им умения и взаимопомощ. В озеленените и добре поддържани райони, хората са по-спокойни и по-дружелюбни и имат далеч по-малко проблеми с престъпността и проявите на агресия.

    След провелата се среща в гр. Луле, Поргулия, предстои нова в гр. Перну, Естония през месец март,  където учениците от ПМГ ще правят 3D модели  на сгради и ще се научат как да създават изкуство и красота от рециклирани материали.

    


Тази страница е видяна: 3982

 Публикувано от: pamedia на вторник 22 януари 2019 - 18:16:58

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Пазарджишки бизнесмени осигуриха незабравимо преживяване на ученици от 6 европейски страни
С машина на времето „пътуваха” ученици от ПМГ „К. Величков” в Страсбург
Ученици от ПМГ „К. Величков” – с инициатива за превръщането на Пазарджик в по-добро място за живеене
Ученици от ПМГ „Константин Величков“ успешно преминаха програмата „Практични финанси“
С грамоти и ваучери за книги кметът награди успешни ученици от МГ „К. Величков“, ОУ „Хр. Смирненски“ и БЧК
Първите европейски възпитаници
Пазарджишки младежи се учат в европейски училища от преди повече от 140 години
Ученици от Испания и Германия гостуваха в ПМГ "К. Величков" по екопроект
Изложбата "Душата на японската кукла" в РИМ - Пловдив плени ученици на МГ "К.Величков"
Ученици от Математическата гимназия съвместно с германски и испански ученици изследват екологичния ни отпечатък върху природата
22 октомври - Европейски ден на донорствотоТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4640 сек., 0.3820 от тях за заявки.