RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Акад. Людмил Стайков направи дарение на читалище „Развитие“ в Пещера
Стайков, Пещера

Големият български режисьор акад. Людмил Стайков дари над 800 книги от личната си колекция на Библиотеката към НЧ“Развитие“ в Пещера. Сред тях има книги, които носят личните послания на авторите им към акад.Стайков. Заедно с литературните творби, културната институция получи всички отличия и грамоти на акад.Стайков, както и всички работни сценарии, по които е правил най-добрите български филми.
Стайков, Пещера

Жителите на Пещера имаха шанса лично да се срещнат с академика. От името на обществеността благодарност изказа Люба Шопова от библиотеката, която го увери, че книгите са в добри ръце. „В нашата библиотека вече е обособена дарителска колекция "Библиотека Людмил Стайков", с около 450 тома отраслова и художествена литература, предстои да включим и тези ценни издания, които днес ни подарихте. От името на читателите и екипът на Библиотеката при НЧ"Развитие-1873"-Пещера, Ви благодаря за направеното добро, за предоставената възможност да притежаваме и популяризираме вашето дарение“, допълни Шопова.

Людмил Стайков е роден в София, но неговите родители са родом от Пещера и съответно детството на талантливия режисьор минава в родопския град. Внего той се среща за първи път с магията на киното, като именно в читалището за първи гледа филм.
Стайков, Пещера

Пред развълнуваната публика акад.Стайков разказа моменти от своята творческа биография, сподели успехите на свои ученици, отговори на много въпроси. Той сподели и новината, че тази година ще е готова новата версия на филма, който ще бъде първият български филм монтиран отново. От неговите три серии ще бъде създадена нова история с дължина 2,20 ч.


Почетният гражданин на Пещера бе приветстван от кмета Николай Зайчев, който каза изключително силни думи за добродетелите на Людмил Стайков и близостта, която се е породила между двамата.

Освен, че отговори на много въпроси, 82-годишният доайен на българското кино, дълго раздава автографи върху оригинални снимки от филма „Хан Аспарух“.

Преди самата среща хората от Пещера имаха възможност да гледат документален филм посветен на 80-годишнината на акад.Стайков, а във фоайето на читалището бе подредена изложба с наградите, които е получил през годините.


Тази страница е видяна: 2365

 Публикувано от: pamedia на събота 26 януари 2019 - 18:59:58

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Кметът на Пещера лично поздрави акад. проф. Людмил Стайков
Кметът на Пещера Николай Зайчев направи дарение - храни, за над 500 човека в неравностойно положение
Община Пещера и читалище "Развитие" организираха за 15-ти път детски пленер
Христо Кидиков пя на Златната сватба на 28 двойки от Пещера в читалище "Развитие"
Читалище "Развитие" в Пещера отбелязва 145-та си годишнина
Акад. Кендеров подготвя второ дарение с книги за библиотека "Никола Фурнаджиев" в Пазарджик
ГЕРБ – Пазарджик направи дарение на Клуба на диабетика в с. Звъничево
ГЕРБ направи дарение на Многопрофилна болница за активно лечение в Пазарджик
Дамски Лайънс клуб Пазарджик-Тракия ще направи дарение за бедстващите в с. Бисер
Български изобретател направи дарение на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5539 сек., 0.4726 от тях за заявки.