pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Художникът Димитър Копривщенов беше удостоен със званието "Почетен гражданин" на община Лесичово
pamedia , понеделник 28 януари 2019 - 16:09:06 // коментари: 0

Лесичово, Димитър Копривщенов

Художникът Димитър Коприщенов беше удостоен със званието „Почетен гражданин“ на Община Лесичово. Това стана на официална церемония, на която присъстваха кметът Серьожа Лазарова, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев,  много граждани на Лесичово, художници и представители на културната общност в региона.
Димтър Копривщенов, Лесичово

Удостояването на Димитър Коприщенов с почетното звание е по повод 90-та му годишнина. Областният управител отправи думи на благодарност и респект към бележития български творец, който и до ден днешен живее скромно в родното си село. За творческия гений на художника говори водещия на събитието журналистът Димитър Дамянов. Копривщенов е завършил Художествената академия през 50-те години на 20 век, илюстрация при проф. Илия Бешков и графика проф. Евтим Томов. Художникът е световно известен с умението да "присажда" карикатурата на "орнаментална" подложка и ражда нов жанр "Орнаментура". Негови творби са притежание на художествени галерии в България и чужбина. Оценен е като българин с високо народно признание и е включен за представяне в Енциклопедията " Бележити българи на съвременна България".

Събитието завърши с изпълнения на мандолинна формация " Елена Генова“, а присъстващите на церемонията имаха възможност на разгледат изложба с подредени във фоайето на творби на художника Димитър Копривщенов.


Снимки: Областна администрация – Пазарджик
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 5114Време за изпълнение: 0.4546 сек., 0.3756 от тях за заявки.