RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Професионалисти по здравни грижи от региона лично ще представят професииите си пред ученици


Медицински лаборант

Специалисти по здравни грижи от региона ще влязат в учебните заведения, за радост, не за да оказват първа помощ, а да представят пред учениците своята професия. Инициативата е на Регионалната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи в Пазарджик. Какво правят медицинските сестри, а акушерките, каква е работата на медицинските и рентгенови лаборанти, какво е да си рехабилитатор и лекарски асистент – това ще разяснят на учениците от горните класове действащи специалисти по здравни грижи, които познават професията, изпитали са радостта да упражняват тази благородна и хуманна професия, но знаят и проблемите. Така те ще могат да отговорят на въпросите на учениците от позицията на практикуващи тези професии.


„Пред младите хора ще представим професиите на специалистите по здравни грижи, ще разкажем как протича обучението, подготвили сме и филм, с който ще срещнем учениците със специалисти, които ще споделят как са избрали професията си, няма да премълчат за нощните дежурства, за безсънните нощи, за лошите моменти, но ще кажат и за радостите, за удовлетворението, за благодарността в насълзените от радост очи“. Това сподели пред ПА медия Галина Цинигарова, председател на колегията в Пазарджик. Регионалната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи в Пазарджик е първата в страната, която започва да представя професията на сестринството в училищата. Такива срещи ще има в 8 средни училища в областта с ученици от 9-ти до 11-ти клас. За съдействието при организацията им Галина Цинигарова отправи благодарност към Регионално управление на образованието-Пазарджик. Тези срещи с учениците ще бъдат в часовете на класния ръководител. А в останалите училища са подготвени информационни материали, които ще стигнат до учениците с посредничеството на директорите и класните ръководители.

Медицинското обслужване е немислимо без сестринството. Световната здравна организация вече обяви намерението си професията на сестринството да бъде защитена професия. Липсата на кадри е в световен мащаб и не засяга само България или региона. Тези кадри работят във всички видове структури, които имат отношение към здравеопазването, а в момента са поставени и пред нови предизвикателства заради необходимостта от универсален достъп до здравни грижи за всички хора, изправени са пред нови изисквания за бърза професионална реакция при бедствия, аварии и терористични атаки. Затова тези 14 медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори от региона, които ще отидат при учениците, ще бъдат искрени с тях за отговорностите, които стоят пред хората от тази професия – отговорности, които са заложени още в сестринската клетва на Флоранс Найтингел – основателката на модерното сестринство. Сред учениците те ще търсят свои последователи в благородната професия и в мисията „Здравни грижи“.

Сестринство
Сестринство


Катя Бузник


Тази страница е видяна: 5369

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 31 януари 2019 - 10:46:56

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Специалистите по здравни грижи излизат на протест на 1 март. Очакват подкрепа и от жителите на Пазарджик и региона
Професионалистите по здравни грижи обявиха номинациите си за Националния конкурс
Специалисти по здравни грижи ще презентират професиите си сред учениците от горен курс в Пазарджик
РК на БАПЗГ по повод Международния ден на сестринството: С присъщата ни всеотдайност ще продължаваме да стоим на мястото си – при хората, при нуждаещите се от здравни грижи
Конкурс на тема "Очите, които не мога да забравя" обяви Асоциацията на професионалистите по здравни грижи
По 16.80 лв. здравни от завършилите ученици, докато станат студенти или започнат работа
Жан Виденов, Кр. Петков и Цветозар Томов ще представят имиграционната ситуация в региона
„Колко „лично“ е личното пространство онлайн обсъждаха ученици в Съдебната палата в Пазарджик
Гергана Табакова: Ученици от Пазарджик представят училищата си все по-креативно
Срещи с ученици по повод Световния ден за борба с наркотиците ще проведат днес здравни експертиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5616 сек., 0.4809 от тях за заявки.