RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Д-р Ст. Куюмджиев:
Експресията Леон
Тази вечер от 18:30 ч. часа в арт-галерия "Боев" се открива изложба на пазарджишкия творец Леон Бабачев. Ден преди откриването д-р Станимир Куюмджиев е успял да надникне в залите на галерията и споделя своето виждане за изложбата и представените творби. Дали откриването има общо с днешния, натоварен с празници, ден, дали Вие ще видите Y-образните композиционни решения, дали ще търсите тъмното и светлото - това, все пак е въпрос понякога и на лично светоусещане. Едно е безспорно - за изложбата довечера ще се говори дълго, защото Леон Бабачев и изключително интересен творец.Леон Бабачев

 

Денят на влюбените е чудесно избран момент за откриване  арт-експозицията на опиянения от изкуството Леон Бабачев.
В уютните зали на галерия "Боев" са аранжирани негови платна и скулптури, плод на безсънни нощи и многомесечен труд, за който малко хора се замислят, дивейки се на видяното.
  Преди малко повече две години на същото място беше ситуирана предишната успешна изложба на художника - факт, който ме накара любопитно да пристъпя прага и разгледам новите творби.  И тогава, и сега впечатлява силно експресионистичният живописен маниер, характерен за Леон, който ценителите никога не биха сбъркали. Всеки художник, съзнателно или не, разголва душата си в творбите, извежда на показ скритото в себе си и се опитва да внуши на зритела своите терзания, мисли и чувства.
  Избирайки за сина си името Леон (лъв), майка му може би е предусещала бурните стихии, които ще се вихрят в това лъвско сърце и четката ще ги предава на платната. Такова е усещането, когато човек гледа смесицата от цветове, избухваща от светлия фон на картините. Все пак черното в дъното им подсказва първичноста на самотната душа,която иска да се разчупи в хаоса и да го организира в нещо визуално непознато. Може би в стремежа си да произведе достатъчен брой картини, нужни за запълване на залите, авторът се затваря неусетно в едно Y-образно композиционно решение, доминиращо в близо 13 от платната, но това не вреди на качествата им. Всяко от тях звучи с различна сила и колорит. Всички впечатляват с освободения си маз на четката, фриволното и безцеремонно полагане на цвета.
  Съвсем друг е Леон в своите скулптури. Понякога и утвърдени автори са инспирирани от известни световни имена- може би така се е получило с пластиката "Танц по пълнолуние" , повлияна вероятно от Анри Матис. Но пък интерпретацията на една толкова експлоатирана тема, "Икар", е в посока "излитане", а не на "падение", както най-често се скулптира. Оптимизма, мечтата е водеща в случая. Същото е внушението и от интересно решената пластика "Спасен".
  В другата тема "Музика", преведена изключително пластично в бронз и изпипана в детайли, се усеща почти физически трептежа на струните,вибрацията в пространството, настроението. "Безвремие" и "Спомен от детството" са също оригинални скулптажи в елегантен Леонов маниер, характерен от време с призматичния си моделаж.
  Сигурен съм, че човек полюбопитствал да пристъпи прага на галерия "Боев", не би останал разочарован или безучастен пред творбите на обичания от пазарджиклии художник. Всеки ще запази за себе си споменът  и удоволствието от досега до изкуството, малко разноцветие в сивотата на ежедневието.

Д-р Станимир Куюмджиев
Тази страница е видяна: 9

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 14 февруари 2019 - 10:41:56

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат

Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5849 сек., 0.5042 от тях за заявки.