pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Във Втория национален фестивал “Дервиши Варвара 2019” ще участват 16 кукерски групи от цялата страна и Северна Македония
pamedia , сряда 20 март 2019 - 16:13:46 // коментари: 0

 
Пазарджик
Магическите танци на кукери и звън на чанове ще оглася септемврийското село Варвара тази неделя, 24.03.2019 г. Селището отново ще е домакин на Националния фестивал “Дервиши Варвара 2019”. Кукерската фиеста се организира за втора поредна година, по идея на Инициативния комитет на кукерите от селото, на Кметство Варвара и Народно читалище “Селска пробуда-1927”.
16 кукерски групи от цялата страна ще пресъздадат магията на дервишките игри и ще гонят злото на стадион “Балкан”. Очаква се  древния обичай да изпълнят 800 дервиши от цялата страна. Сред тях ще бъдат и миналогодишните победители от Бачево и Церово. Организаторите са подготвили награди за най-автентични и атрактивни маски, и костюми. Специален приз ще връчи ръководителят на Инициативния комитет на кукерите от Варвара Стоян Грозданов. Като домакини варварските дервиши ще играят на стадиона, но няма да бъдат включени в наградите.

Вторият национален фестивал “Дервиши Варвара 2019” ще открият  певческите и детските  танцови  формации на домакините. Специални гости в програмата ще бъдат петдесет гайдари от Калофер.
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 3087Време за изпълнение: 0.5235 сек., 0.4486 от тях за заявки.