pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Държавен архив – Пазарджик: Да си спомним за проф. д-р Атанас Божков
pamedia , петък 29 март 2019 - 10:09:09 // коментари: 0

Държавен архив – Пазарджик

Да си спомним за проф. д-р Атанас Божков

На 15 март се навършиха 90 години от рождението му

    Смело можем да кажем, че едва ли има човек от величината на проф. д-р Атанас Божков, който да е направил толкова много за българската култура в рамките на един не така дълъг, но интензивен живот. Неговите книги дават гласност на неизвестни факти от българската  култура  и недвусмислено заявяват, че и ние имаме принос в европейската цивилизация.
    Роденият в пазарджишкото село Исперихово Атанас Димитров Божков завършва Националната художествена академия в София  и редовна аспирантура в Московския държавен университет, където през 1961 г. защитава дисертацията  “Историческата и баталната живопис в България” и получава научната степен кандидат на изкуствознанието. През 1970 г. става професор. Един от основателите на катедра “История и теория на изкуството” в Националната художествена академия и неин дългогодишен ръководител (1975-1990). Бил е също преподавател в Българската консерватория (1961-1971) и в Софийския университет (1980-1985). Чел е лекции и в Римския университет ( 1973-1975).
     
 Атанас Божков Атанас Божков
Със студенти от ВИИИ “Н. Павлович” - София
в Драгалевския манастир на практика, апр. 1971 г.
С проф. Веселин Стайков и
проф. Дечко Узунов в Москва, 1974 г.


  


    През всичките тези години заема и различни административни длъжности: от 1961 до 1964 г. е старши научен сътрудник и научен секретар в Института по изкуствознание при БАН, директор на Националната художествена галерия (1964-1966), зам.-председател на Комитет на култура (1966-1971), съветник в българското посолство в Рим и генерален консул в република Сан Марино (1972-1977).
    Проф. д-р Атанас Божков е първият български историк на изкуството, на когото е присъдена научната степен доктор на изкуствознанието. Това става през 1974 г. със защитата на докторската дисертация на тема: “Миниатюри на Мадридския ръкопис на Йоан Скилица”. Значението на делото на проф. д-р Атанас Божков като активен строител на съвременната ни култура се измерва с приносите му като извънредно продуктивен изследовател, проникновен художествен критик и голям изкуствовед – историк на изкуството. Работи предимно върху проблемите на средновековното и съвременно българско изобразително изкуство. Автор е на повече от 30 книги и над 500 научни студии, статии и рецензии, публикувани в страната и в чужбина. Често обикаля страната като очакван лектор на многобройна аудитория.   
    Поредица трудове на проф. д-р Атанас Божков са посветени на съвременната изобразителна култура. Това са монографиите за Илия Петров, Ненко Балкански, Веселин Стайков, Иван Лазаров, Никола Танев, Данаил Дечев.
Приносен характер имат изследванията:  “Тревненска живописна школа”, “Българската историческа живопис” (два тома), “Художественото наследство на манастира “Зограф” (в съавторство с проф. Асен Василиев), “Българската икона”, “Борис Христов”, “Търновска средновековна художествена школа”, “Българско изобразително изкуство”, “Човекът и изкуството”, “Изображенията на св. св. Кирил и Методий през вековете“, “Български приноси в европейската цивилизация” и др.
     
Атанас Божков Атанас Божков
С проф. Асен Василиев в Атон, 1979 г.  В дома на проф. Васил Стоилов, 1981 г.
 

    През 1969-1972 г. три негови представителни тома са отпечатани от немските издателствата “Аурел Бонгерс” в Реклинхаузен и “Флориан Купферберг” в Майнц. През 1993 г. швейцарският издател  Жорж Неф публикува на английски и български език книгата му “Великолепието на България”, а японският меценат Хироши Харада издава неговата книга за художника Петър Михайлов. През 1991 г. Лондонското издателство “Робсон” отпечатва монографията му за световно известния бас Борис Христов.
    Интересна е и друга негова дейност, която стои встрани от основната му научна и преподавателска работа. Извършва експертизи, както в българските музеи, така и в частни колекции в Италия, Испания, манастирите в Атон и др. 
    Проф. д-р Атанас Божков е автор и водещ на телевизионните сериали “Българско изобразително изкуство”, “Българската скулптура”, “Български приноси в световната култура”, “Българските манастири в историята и в изкуството” и др. и на циклите от радиолекции “Изкуството и човекът”, “Българското изобразително изкуство”, “Музеите на Ватикана”, “Шедьоврите на галерия Уфици” и др. Излъчването на тези поредици по Българската телевизия и Българското радио се посреща с огромен интерес.
    Той е в основата и на редица родолюбиви дела. Под неговото ръководство са изградени специализираните музеи за икони в Криптата на храм-паметника “Св. Александър Невски” - София, в Трявна и Банско.

Атанас БожковПред мозаичното пано срещу гроба на Св. Кирил Философ в базиликата “Сан Клименте” в Рим с авторите – художниците Стоян Куюмджиев и Йордан Спиров, 1975 г. 

 

   Като дипломат в Италия и Сан Марино става инициатор за поставянето на мозаично пано срещу гроба на Св. Кирил Философ в базиликата “Сан Клименте” в Рим, откриването на гроба на Петър Парчевич и поставянето на мемориалния релеф над него в църквата “Сан Андрея деле Фрате”, както и на скулптурната композиция “Св. Св. Кирил и Методий” в двора на българското посолство. С посредничеството на проф. д-р  Атанас Божков се осъществява и дарението на семейство Франка и Борис Христови – вилата им в Рим и превръщането й в Българска академия за изкуство и култура. Много съществен е приносът му за издирването на картини на големия български живописец, живял в Италия, Борис Георгиев, и за връщането им в родината, за изтъкването на големите заслуги към българската култура на световноизвестния певец Борис Христов и др.   
 
     
Атанас Божков   С Франка де Рензис и Борис Христов  в българското посолство в Рим, 1976 г. 
 


    Началото на личния фонд на проф. д-р Атанас Божков е поставено през 1994 г., когато той дарява на Държавен архив – Пазарджик документите, създадени от честването на 65-годишнината му в ХГ “Ст. Доспевски” – Пазарджик. След неговата смърт съпругата му и двете му дъщери уважават волята му и през 1998 г. предоставят на институцията богатия му и ценен архив. През 2012 г. дъщеря му Светла Божкова  прави трето дарение на документи за фонда.

Отбелязвайки рождения ден на професора и спомняйки си за неговото дело, нека не забравяме думите му: “…, че ако ние не пием от чистите извори на нашето минало, Европа винаги ще ни възприема като просяци на континента”.
 Атанас Божков Атанас Божков
Професорът със съпругата си Лиляна Божкова и
Весела Цветкова пред паметника
на Леонардо да Винчи в Рим, 1975 г.   
Проф. д-р Атанас Божков с любимото си куче Крон

      
Нонка Нейчева
Държавен архив – Пазарджик

Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 2681Време за изпълнение: 0.5132 сек., 0.4334 от тях за заявки.