RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
На 17 април ще бъде обявен класа, събрал най-много отпадъци в кампанията „Рециклиращо предизвикателство“
  
Пазарджик
Децата на Пазарджик събраха над 4,5 т. пластмасови отпадъци в състезанието по рециклиране от кампанията на Екопак България и Община Пазарджик „Рециклиращо предизвикателство“, чиято първа част се проведе в  събота, 6 април. Официалното обявяване на победителите и на класа събрал най-много отпадъци и печелещ голямата награда ще се проведе на   17.04.2019 г. (сряда) от 11,00 часа в сградата на Община Пазарджик. Тогава ще бъдат обявени и трите най-активни училища от втория етап от състезанието.
Кампанията, която стартира на 12 март, е насочена към всички ученици и учители от всички възрасти в града.  Нейната цел е да привлече вниманието на учениците, родителите и учителите върху разделното събиране на отпадъците и тяхното рециклиране, опазването на околната среда, здравето на хората и спестяването на природни ресурси. Изграждането на устойчиви навици за разделно събиране сред учениците и техните семейства. Кампанията се провежда в два етапа: I – ви етап: Състезание за клас, събрал най-много пластмасови отпадъци от опаковки; II- ри етап:  Състезание за най-активно училище- училище провело най-много часове на класа по темата;
В събота стотици деца, родители и учители предадоха събраните пластмасови отпадъци на организираните от Екопак България три пункта в различни локации в града. Всяко дете предало отпадъци получи специален талон с посочени предадените килограми, който трябва да предаде в училище на класният ръководител.
В надпреварата се включиха почти всички училища от града, но най-активни бяха учениците от училище СУ „Отец Паисий“, НУ „Васил Левски“ и I-во СО „Климент Охридски“.
Не останаха по-назад и по-големите ученици от ЕГ „Бертхолт Брехт“ и ПМГ „ Константин Величков“, които общо предадоха  795,800 кг отпадъци. 580 бр. ученици се включиха в състезанието и успяха да предадат над 4,5 тона отпадъци за рециклиране.
За Екопак България АД: „ЕКОПАК България” е най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в България с 42% пазарен дял, без право да разпределя печалба. В организацията членуват над 1200 български и мултинационални компании. Компанията създава и управлява системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Към момента работи в 83 общини с население от 2’570 000 жит.  И разположени 15 763 бр. контейнери. Основната дейност на ЕКОПАК е управлението на процесите по събиране, сортиране и рециклиране на декларирани от клиенти на организацията отпадъци от опаковки и постигане на задължителните цели по рециклиране и оползотворяване, заложени в Закона за управление на отпадъците. През 2018 г. оползотворихме и рециклирахме общо 100 974,37 т. отпадъци от опаковки или 60,69%  оползотворяване и рециклиране от общо декларираните от членовете ни опаковки.
ЕКОПАК оперира на 20 площадки за сортиране и e собственик на 16  сепариращи инсталации (в София, Божурище, Равно поле, Горна Оряховица, Пазарджик, Хасково, Правец, Силистра, Видин, Перник, Плевен, Враца, Бургас, Дупница и Русе), които осигуряват над 250 работни места. Общият капацитет на сортиращите мощности възлиза на 320 хил. тона в зависимост от сменното натоварване.
Събраните отпадъци от опаковки се предават на преработвателите на стъкло, пластмаси, метали, дърво, хартия и картони като изцяло се осигурява влагането им в производството на опаковки и опаковъчни материали. За изпълнение на целите за рециклиране и оползотворяване „Екопак България“АД има сключени договори с 23 рециклиращи фирми като „ДИ ЕС Смит България“ АД, „Би Ей Глас България“ АД и други. Компанията е единствената организация, която използва система от три цветни контейнера: син - за хартия  и картон, жълт - за пластмасови и метални опаковки, и зелен - за стъкло.

Пазарджик
ПазарджикТази страница е видяна: 3330

 Публикувано от: pamedia на сряда 10 април 2019 - 12:09:06

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Награден фонд от 7 хиляди лева за кампанията „Рециклиращо предизвикателство“
Парични награди за ученици, включили се в кампанията „Рециклиращо предизвикателство“
Днес ще бъде обявен първият „Клас на месеца“ за 2019 година
Сред чужденците най-много са македонците и руснаците по хотелите в региона през април
В понеделник ще бъде сключен договорът за депото за твърди битови отпадъци в Пазарджик
РИОСВ, община Батак и спортна база „Белмекен“– с приз от кампанията „Да изчистим България заедно“. Област Пазарджик – с най-много доброволци
Мустафа Карадайъ: Идеята ни е да се включим в кампанията на Кирчо и да съдействаме тя да бъде по-успешна, а не самите ние да провеждаме такава
Националите братя Миневи ще участват в турнира по футзал, събрал рекордните 32 отбора
Уникалната колекция картини "Април 1876" ще бъде изложена до края на май
Тодор Каракашев гостува на "Малкото голямо четене" в класа на Валери ИвановТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4368 сек., 0.3555 от тях за заявки.