RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Водните обеми в язовирите се следят ежедневно

Пазарджик

Информацията за техническото и експлоатационно състояние на язовирите в област Пазарджик беше представена на днешното планово заседание на Областния щаб за защита при бедствия, председателствано от заместник областния управител Йордан Кожухаров.

В края на зимата беше издадена заповед на Областния управител за предприемане на действия от общините и операторите на язовири по изпълнението на превантивни мерки за защита от вредното въздействие на водите и осигуряване на свободен обем в язовирите, с цел недопускане на бедствени ситуации.
Седем са големите язовири на територията на област Пазарджик, стопанисвани от Националната електрическа компания чрез Предприятие „Язовири и каскади” - Батак, Белмекен, Чаира, Голям Беглик, Беглика, Тошков чарк, Широка поляна. Техническото и експлоатационно състояние е добро и ежедневно се следят водните обеми в тях.  Регулярното изпускане на води се извършва след уведомяване на населените места разположени под язовирните стени и с разрешение на Басейновите дирекции Източнобеломорски район и Западнобеломорски район и ОЦ на РДПБЗН Пазарджик. Напоителни системи – клон Тополница стопанисват язовирите: Тополница, Малка Мътница и Виноградец. Аварийните планове на съоръженията са актуализирани, извършена е проверка на аварийната техника, аварийните групи и аварийните складове. Проверени са участъците от защитните диги, берми и водни корита с нарушени технически показатели. В началото на месец април има понижение на водните количества в големите язовири спрямо същия период на 2018г.
Общият брой на язовирите общинска собственост в областта е 67. От тях 58 са публична общинска собственост, 9 бр. язовири са частна общинска собственост. Язовирите частна собственост са общо 12, като 6 от тях са собственост на сдружения за напояване и 8 язовири са собственост на фирми и частни лица. Водните количества в общинските и частни язовири са в постоянно свободен обем.
 През 2018 г. Регионален отдел „Южна централна България“ към Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, е извършил общо 84 проверки на територията на област Пазарджик. Дадени са 62 предписания и са съставени 14 бр. актове за установяване на административни нарушения.Тази страница е видяна: 1408

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 11 април 2019 - 17:30:58

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Ежедневно се следят водните обеми в язовирите на територията на областта
2300 застъпници ще следят изборния процес
Пожарникари следят нивата на реките, Луда Яна е най-опасна
Полицаи и горски ще следят за правилното транспортиране на ловното оръжие утре
Предстоят проверки на плувните басейни и водните площи
Областният и журналисти ще проверяват изпълнението на мерките за водните басейни
„Черна бригада“ ежедневно руши МУЦ-а
До 20 март кметовете отчитат пред областния свършеното по обезопасяване на водните обекти
Какво да правим, когато съседите ни обгазяват ежедневно
Какво да правим, когато съседите ни обгазяват ежедневно – отговор

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5018 сек., 0.4216 от тях за заявки.