RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Жителите на Црънча искат закриването на стрелковия военен полигон край селото
Црънча

Декларация за закриване на стрелковия военен полигон в с. Црънча, община Пазарджик, изпратиха над 3 хиляди граждани до Областния управител на Пазарджик, а чрез него и до всички институции, имащи отношение, както и до органите на местна власт и местно самоуправление. В декларацията си те заявяват готовност за протест срещу военния полигон,
намиращ се на 100-200 метра от границите на селото. В документа се посочват 10 причини, поради които се иска закриването на полигона. На първо място хората считат за недопустимо стрелкови полигон да функционира толкова близо до домовете им – това е в нарушение на европейски изисквания, както и на правата на гражданите. В основанията се посочва, че при учения шумът превишава всякакви нормални граници. Взривовете се чуват на разстояние повече от 20 км, случвало се е вибрациите да повреждат къщите и рушат дограмата. Хората се опасяват, че има и опасни химически вещества в експлозивите, за които не се знае как действат върху хората и животните. Почти ежегодните горски пожари, причинявани от стрелбите, нанасят също големи щети на флората и фауната, на здравето и живота на хората. Црънчани са притеснени и за гората над селото в местността Ланджова кория – едно от подходящите места за туризъм в полите на Родопите. Полигонът пречи и на идеята на црънчани да превърнат закритото преди години училище в база за ученически отдих, екотуризъм за деца, комплекс за екологично и духовно развитие. Вреда има и за фауната, включително и животните, обект на ловната дейност, които са пропъдени далеч от техните естествени местообитания. Хранителната верига е замърсена и в крайна сметка това се отразява негативно и на здравето на хората, пише още в декларацията.
Ученията често блокират движението по републиканската мрежа между селата. Недопустимо е още присъствието с оръжие на войскови части в самите села и ниско прелитащи над тях хеликоптери. Създават се предпоставки за непредвидени инциденти, дори неумишлени. Това определено предизвиква страх у хората и най-вече у малките деца, се казва още в декларацията.
Затова се иска закриване и преместване на друго по-подходящо място на стрелковия полигон на военната база в с. Црънча. Единствено, допустими в нея могат да останат дейности, които не застрашават живота и здравето на хората и животните, не замърсяват природата и не увреждат сградния фонд и имуществото на жителите на околните села, посочи Трендафил Величков, жител на село Црънча и представител на Обществения съвет за развитие на село Црънча.
СНИМКА: АРХИВ  ПА медияТази страница е видяна: 1419

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 18 април 2019 - 14:26:56

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Жителите на Бяга искат три "легнали полицаи" на републиканския път през селото
Съкращаването на автобусната линия Елшица-Пазарджик поставя в абсолютна изолация жителите на селото
Представители на „Сръчковци” от Капитан Димитриево дариха събраните от жителите на селото дрехи на център "Човеколюбие"
В жегата запалиха житата край Црънча, изгорели са и 2 дка орехи
Дърва за огрев, работа и решаване на проблемите с водата искат от кмета жителите на селата в община Стрелча
Жителите на няколко септемврийски села искат подмяна на етернитовия водопровод преди ремонта на пътя за Велинград
Снимки от демонстрацията на Силите за специални операции на полигона край Црънча
Учение на полигона край Црънча провежда група за Специални операции от състава на 68-ма бригада
На полигона край Црънча утре е заключителният етап от учението за сертифициране на групата за специални операции
Румен Петков и двамата съветници в ОбС-Пазарджик оповестиха готвен протест от Младежката организация на АБВ срещу продажбата на гората край ЦрънчаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.3897 сек., 0.3082 от тях за заявки.