RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Православни мисионери във ВУИ - Ракитово
През последните години във ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово са идвали мисионери от различни християнски църкви. Най-често това се случва около Коледа и мисионерите са представители на християните – протестанти. До момента единствено свещеникът от ракитовската православна църква „Света Неделя” отец Стоил Лазаров посещава училището, открива учебната година, разговаря с децата, кани ги в църквата по различни поводи и им помага. На 22 април 2019 г. училището е посетено за първи път от православни мисионери от Фондация „Светлина на Балканите” – София.
Ракитово
Групата от пет младежи се води от Иван Вълков – директор на Фондацията. Г-н Вълков е магнетична личност, съчетаващ в себе си качествата на добрия мисионер: информираност, сладкодумие, търпение, любов към децата. Бесарабски българин, завърнал се в България преди 25 години, баща на 4 сина и 1 дъщеря, запален патриот. Той с гордост заявява, че ще направи всичко възможно децата и внуците му да останат в България и да работят за българската кауза. Казва: „Заобичах България преди повече от четвърт век и искам тук да живея и тук да бъда погребан. Има една думичка – „възтребван”, което може да се преведе от руски като „нужен”. Моят дивиз е да намеря мястото, където съм „възтребван” и да помогна на колкото се може повече хора около мен да намерят своето място. Днес много хора, особено младежи, се чувстват ненужни и търсят заместители като цигари, алкохол, наркотици, разврат. Обществото ни има нужда от християнски морал и ценности. Във Фондацията сме разработили програми и издаваме списания, посещаваме училища и центрове с малки и лесни за възприемане куклени постановки”. Професор по богословие в Киевския университет, доктор по психология, ръководител и преподавател в Колежа към Фондация „Светлина на Балканите”, редактор и издател на списанията с християнска тематика „Пътечка” и Прозорец” – това са само част от разнообразните ангажименти и дейности на г-н Иван Вълков.
Габриел Стойчев, на 27 години, женен, с едно дете, от 4 години отговаря за социалните дейности на Фондация „Светлина на Балканите”. По два пъти в седмицата посещава Дома в с. Дрен. Там се е запознал с едно от момчетата – Методи от ІХ кл. от ВУИ. Посетил е още много Домове за деца в страната и познава още няколко момчета от ВУИ. Момчетата също го помнят и веднага „се лепват” за него. Габриел за първи път е в Ракитово и споделя, че тук му е харесало – чисто и подредено е, децата са лъчезарни.
Самуил Кръстев е на 25 години, доброволец от 15 години, занимава се с таекуондо, студент по икономика в Софийския университет. Кукловодите са: Иван Иванов – на 25 години, доброволец от 2-3 години, работи във фирма на кока-кола с немски език; Ники Цветанов на 25 години, доброволец от 1 година; Траяна Тодорова на 20 години, студентка първа година по психология в Нов български университет.
Разиграват драматизация по Послание на апостол Павел до Римляни 12-21, което гласи: „Не се оставяй да те надвива злото, но надвивай злото с добро”. Участват 3 кукли, 1 баба, 2 момчета. Едното момче Митко взел играчката-кола от другото момче Петьо да си играе и я счупил. Петьо се ядосал. Тайно взел топката на Митко и я скрил – искал да я хвърли в двора на съседите или да я спука, за да си отмъсти. Митко се извинил за счупената играчка, а и бабата на Петьо разбрала и му разказала за Златното правило: не се оставяй да те победи злото, а ти побеждавай злото чрез добро. Спомнил си за Златното правило, Петьо се спрял – не спукал топката. Но му било трудно и не казал на Митко за топката, а видял, че я търси. Размислил отново и пак си спомнил за Златното правило. Тогава извикал Митко и го попитал дали не е загубил нещо. Митко казал, че търси топката си и Петьо му я дал. Радостният Митко го поканил на гости, където баба му нагостила и двете момчета с вкусна баница. Така простичко и нагледно се вижда как доброто побеждава злото и двете момчета си остават приятели. И двамата научили Златното правило и го приложили в живота си.
Ръкоплясканията на момчетата от ВУИ показват, че те са разбрали посланието от куклената драматизация. Накрая младежите от Фондацията подаряват на децата подаръци, включващи библии за деца, списания „Прозорец” и „Пътечка”. Създадено е ново приятелство и е събудена надежда, че момчетата ще приложат сами в някой момент от живота си Златното правило от куклената постановка.
ВУИ Ракитово
Автор – Свилен Топчиев, учителТази страница е видяна: 6815

 Публикувано от: pamedia на вторник 30 април 2019 - 13:26:29

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В община Брацигово ще бъдат ремонтирани 5 православни храма по Програмата за развитие на селските райони
В събота в Ракитово ще се проведе Планински лекоатлетически полумаратон "Ремово-Блатца-Ракитово
Отново за границата между Батак и Ракитово – от изнесената приемна на Областния управител в Ракитово
Община Ракитово ще връчи почетни плакети за принос в музикалната култура на Ракитово на Иван Елкин и Георги Холянов
Велинград и Ракитово светнаха
Мъж от Ракитово се е самопрострелял в крака
Нов шеф и на полицейския участък в Ракитово
В Ракитово е блъснато 9-годишно дете
ГЕРБ и РЗС отиват на балотаж в Ракитово
И в Ракитово удължиха ваканцията до 16 януариТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5529 сек., 0.4884 от тях за заявки.