RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Гергьовден е. Имен ден празнуват над 6 хиляди жители на община Пазарджик

Свети Георги
Фрагмент от икона на Свети Георги


На 6 май отбелязваме Гергьовден - един от най-големите български празници. Името Георги е най-често срещаното мъжко име в България, изпреварващо дори името Иван.


Името Георги означава земеделец - гео (земя) и ерго (работя).Може би един от най-характерните обичаи за Гергьовден е приготвянето на курбан от мъжко агне. На този празник се събира цялото семейство и на трапезата задължително присъства печеното агне.

Празникът предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. "Всяка капка гергьовски дъждец носи жълтица", смята народът. Щом вали в деня на Свети Георги, плодородна година ще е.

Светията е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей - затова се нарича и Свети Георги Победоносец. Според християнското му житие е бил славен военен стратег, умрял заради вярата си от меча на император Максимилиан. Българските легенди пък го представят като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя. Затова светията се свързва с храбростта на армията, която празнува на същия ден.

Според едно българско предание Свети Георги е брат близнак на Свети Димитър и двамата са си раздели годината по братски - за свети Георги лятото, а за свети Димитър - зимата. И ако на Димитровден се разпускат работниците, то след Гергьовден се наемат новите - овчари, чираци, слуги и започва да кипи усилен труд.

На Гергьовден празнуват Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо, Гюро, Гюрга, Гинка. В Община Пазарджик имен ден имат малко над 6200 жители на общината. 


Тази страница е видяна: 423

 Публикувано от: pamedia на понеделник 06 май 2019 - 08:49:39

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
На Цветница продължават фолклорните концерти в Пазарджик, имен ден празнуват близо 4 хиляди жители на общината
Близо 2 хиляди жители на община Пазарджик празнуват на Тодоровден
На днешния ден - Събор на Пресвета Богородица. Имен ден празнуват Йосиф, Давид и Дарина - общо 260 именици в община Пазарджик
Над 10 хиляди жители на областта излязоха да чистят
Община Пазарджик дарява 10 хиляди лева на Община Хитрино
Близо 7 хиляди са имениците на Ивановден в община Пазарджик
Над 7 хиляди са кръстените на Йоан Кръстител в община Пазарджик
5 хиляди лева отпуска Община Пазарджик за Международния ден на ромите
С близо 300 хиляди лева са ремонтирани 21 училища в община Пазарджик
Община Пазарджик подкрепя U-rock festival с 10 хиляди лева и логистикаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4225 сек., 0.3558 от тях за заявки.