RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Областна администрация Пазарджик продължава изпълнението на дейностите по проект REGIONS4FOOD
  
regions4food_eu_flag.jpg
От началото на 2019 г. екипът от Областна администрация Пазарджик, работещ по проект REGIONS4FOOD (финансиран по програма ИНТЕРЕГ Европа на ЕС), изпълнява първата базова дейност - анализ на текущото състояние на цифровизацията в агро-хранителния сектор в област Пазарджик. Приложени са разработените от водещия партньор (Регионалното министерство на земеделието, рибарството, животновъдството и устойчивото развитие на Андалусия-Испания) методики за определяне на потребностите и пречките, връзките между различните участници в процеса на цифровизация, и добри примери за мерки на политическо ниво, доказали своя положителен ефект. За целите на изследването бяха определени и някои видове данни и технологии за обработката им, с които разполагат по-значими земеделски производители и фирми (60% пазарен дял), публични органи и академични/изследователски организации със сфера на дейност в избраните за целите на анализа и значими за област Пазарджик подсектори: оризопроизводство, производство на хляб и хлебни изделия, производство и преработка на месо, млечни продукти, и сладководно рибовъдство. Изследването беше осъществено на база проучване на документи и свободно достъпни източници на информация, както и на базата на мненията на различни заинтересовани страни с ключова роля за цифровизацията на агро-хранителния сектор, сред които активни земеделски производители и фирми от хранителната промишленост и от ИТ сектора (интернет доставчици), териториалните структури на Министерството на земеделието и храните в област Пазарджик, Областната дирекция по безопасност на храните, Аграрен университет - Пловдив, Университет по хранителни технологии-Пловдив; Технически университет – София, филиал Пловдив и др. За целта бяха изпратени специални въпросници до над 35 организации и бяха проведени тематични събеседвания с външни експерти в съответните области.
Заключенията от анализа бяха представени и валидирани от участниците на специална среща на заинтересованите страни, на която бяха поканени представители на организациите, участвали в попълването на въпросниците и външни експерти. След окончателното обобщаване, беше изготвен доклад, който беше изпратен до водещия партньор за анализиране и съпоставка с анализите на останалите 6 партньора по проекта. Въз основа на това задълбочено изследване на иновационното равнище на агро-хранителния сектор, по-нататък предстои да бъдат набелязани възможни мерки и действия за подобрение в регионалните стратегии и политики и търсене на възможности за насърчаване и финансиране на иновации и цифрови решения в този сектор в област Пазарджик и в регионите на другите партньори. За тази цел ще се разработи план за действие, като ще се ползва и опитът и добри практики, споделени от останалите партньори, както и експертната помощ на специалисти.
Всички резултати от проведените проучвания ще бъдат представени в края на месец май тази година на международен семинар по проекта в гр. Нант, Франция. 

Тази страница е видяна: 2539

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 09 май 2019 - 16:03:57

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Областна администрация Пазарджик бе домакин на среща на партньорите по проект REGIONS 4FOOD
Областна администрация Пазарджик е домакин на среща по Проект SY_CULTour за добро управление на културното наследство
Проект на Областна администрация е високо оценен на среща на партньори в Унгария
В Областна администрация Пазарджик започна внедряването на европейския модел за самооценка CAF
Областна администрация Пазарджик отбелязва Европейския ден без загинали на пътя - EDWARD
Областна администрация Пазарджик предоставя нова услуга - заверка-апостил
Областна администрация Пазарджик се включи в набирането на помощи за бедстващите в Мизия
Разтовариха 272 900 бюлетини в областна администрация
278 000 бюлетини получиха в Областна администрация. Вече са разпределени по общини
На международното изложение пред НДК Областна администрация представи проектите си

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5721 сек., 0.4877 от тях за заявки.