pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Пътят на математиката през музиката и фолклора
pamedia , вторник 14 май 2019 - 13:16:43 // коментари: 0

СУ
Участниците от двата отбора и учителката по музика

   „Математика” може да се учи и чрез музиката и фолклорните танци. Това показаха учениците от СУ „Димитър Гачев” в Пазарджик.
Замислен и подготвен като извънкласно занимание в класовете от V и VI клас от преподавателите по музика Спаска Стефанова и по математика Гинче Стоянова, урокът се проведе като състезание между два отбора. Облечени в народни носии, учениците се изявявяха, както по бързо решаване на задачите и загадките, така и в народните танци и песни. За арбитър имаше и жури, както и пясъчен часовник - за отмерване на времето. Впечатляващи бяха и двете учителки, облечени също в народни носии. Всички ученици се изявяваха активно и в двете направления –  математика и музика, и оправдаха мотото на урока „Музика и математика  на фолклорна тематика”! За победителите имаше и награди, а всички участници журито възнагради с лакомства. Накрая двете учителки благодариха на учениците си, които имаха възмож-ност да се изявяват  в науката математика чрез музикалните си заложби. Този подход се хареса и на многото родители на учениците, които подкре-пяха бурно своите деца, особено когато познаваха отговорите на задачите.

      В залата гости на Средно училище „Димитър Гачев” бяха и  колегите им учители от други училища. А директорът Валери Стоянов е видимо до-волен от работата на учителите по математика и музика. Защото пътят на математиката може да бъде по-лесен и достъпен за учениците през фолклора ! Така чрез привързаността си към музиката и танците, децата се моти-вират неусетно за учене и повече знания в училище.

 Това видя и експертът по математика в РУО Пазарджик госпожа Дора Дулчева (на снимката по-долу), която призна, че първоначалният замисъл на учителките е постигнат и ги поздрави за успеха им!
Дора Дулчева

      Състезанието „Музика и математика  на фолклорна тематика” ще оста-не добър пример за интегриране на науката и изкуството в образователния процес.


Гинче Стоянова

Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1484Време за изпълнение: 0.5295 сек., 0.4547 от тях за заявки.