RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Наследниците на Константин Кантарев – с ангажимент към неиздаденото от него
Константин Кантарев

„Пролетта на един град“ на д-р Константин Кантарев беше притегателната сила, която изпълни снощи залата на ХГ „Станислав Доспевски“. Новото издание на една от най-ценните за историята на Пазарджик книги, наричана "малката енциклопедия на Пазарджик", беше официално представено.  Инициативата за преиздаването на книгата е на група пазарджишки интелектуалци, сред които Костадин Зяпков и Александър Арнаудов и е по повод 115-та годишнина от рождението на автора.


Новото издание е доста по-богато на илюстративен материал, допълнено е с биография на автора, с много ценен речник на остарели и чужди думи, с показалец и с бележки под линия, даващи актуална информация за разположението на обекти, улици, за събития. Този труд е дело на Александър Арнаудов и Пенка Николова от Регионален исторически музей – Пазарджик, към които синът на Константин Кантарев – доц. Николай Кантарев, изказа личната си благодарност, а също и към всички инициатори, към съставителите и спомоществователите, както и към Община Пазарджик.

Второто издание на книгата е дело на Община Пазарджик. Снощи на представянето всички гости получиха безплатен екземпляр. Книгата ще бъде предоставена на всички читалища, библиотеки и културни институции в Пазарджик.

„В тази книга всеки ще намери нещо, което да го интригува. Това не е просто пролетта на един град, което е прекрасно заглавие – това е кардиограмата на Пазарджик. В нея има толкова значими подробности, като се започне от духовния елит на града, говори се за именити съграждани, които са били чест и достойнство за този град“, каза председателят на Общински съвет – Пазарджик Хари Харалампиев.
Костадин Зяпков

Свои спомени за автора сподели и Костадин Зяпков, който освен че е познавал автора, разказа и споделеното от баща му за д-р Кантарев като един много добър като лекар – лекувал е лагерниците, а и началниците на лагера в Белене, както и техните деца. „Той е от безвластниците и анархистите, които мислят, че правителствата се крепят на невежеството на народа и затова на народа трябва да бъде помагано. За жанра на книгата - не мога да го определя, не мога да кажа каква е тази книга, но е прекрасна“, сподели Зяпков. 

Константин Кантарев

Витрина с личните вещи и книги на д-р Константин Кантарев, дарени от наследниците му на музея в Пазарджик

Константин Кантарев

Директорът на музея Борис Хаджийски връчва официално свидетелство за направеното дарение

С вълнение за баща си говори и доц. Николай Кантарев, споделяйки колко много Константин Кантарев е обичал Пазарджик. „Той (б.р. баща му - К.Кантарев)  си остана пазарджиклия за цял живот. Всичките му действия и помисли бяха свързани с Пазарджик. Поддържаше връзка и със семействата на двамата си братя и с известни пазарджиклии, от които аз съм запомнил имената на Люба Войводова, Любомир Левичаров, Никола Стойчев – Товарищ, както му казваха. В Пловдив голяма част от приятелите му бяха също пазарджиклии – проф. Асен Илиев – Черното, Костадин Вълчев – дългогодишен директор на Търговската гимназия, Любчо Генчев – преподавател по френски език в Колежа в Пловдив и др.“, спомни си Николай Кантарев. Той сподели, че в архивите на баща му има още ценни записани от него спомени за видни личности, стои неиздадена 100-странична история на здравеопазването в Пазарджик и много други. За неиздаденото от Константин Кантарев говори и внучката му доц. д-р Елена Кантарева. „Бих се радвала, ако успеем да издадем и другите негови книги, които стоят неиздадени и ние, неговите наследници, ще продължим да работим за това“, обеща Елена Кантарева.

Елена Кантарева
Присъстващите на представянето на книгата имаха възможност да чуят запис от едно от последните интервюта, дадени от д-р Кантарев, както и откъси от книгата „Пролетта на един град. Пазарджишка мозайка“ в изпълнението на актьора Тодор Кайков.

Константин Кантарев
Константин Кантарев
Катя Бузник
Тази страница е видяна: 1183

 Публикувано от: pamedia на сряда 15 май 2019 - 12:46:55

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Книгата за Пазарджик на д-р Константин Кантарев ще бъде преиздадена с допълнения
Допълнителни помощи за живите фронтоваци обсъди Клубът на наследниците и съмишлениците на ветераните
Тодор Георгиев пое ангажимент инвестициите в града и в селата да бъдат по равно
Данъкът върху лихвите по депозитите не се декларира в данъчната декларация, той е ангажимент на банките
На среща при кмета Тодор Попов ген. Матеев пое ангажимент за график на полигона в Црънча
Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок поеха ангажимент да представят предложения на лекарите за здравната карта
Иван Евстатиев пое ангажимент за освобождаване от такси за яслена група и наполовина намаляване на таксите за детска градина
Коалиция „Благо Солов Съюз за Пазарджик” откри кампанията си със засаждане на дърво. Солов пое ангажимент да не краде и детските градини да са безплатни
18-годишен е заловен с откраднатия от него лаптоп
Пиян уби возещия се до него при катастрофа в дървоТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6632 сек., 0.5830 от тях за заявки.