RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Изложба на Величко Минеков по повод 90 години от рождението му
Величко Минеков


В 18.30 ч. тази вечер в ХГ „Станислав Доспевски” –ще бъде открита юбилейна изложба на Величко Минеков по повод 90 години от рождението на скулптора.  Изложбата на Величко Минеков в Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик се организира със съдействието на Община Пазарджик. В две от залите на галерията са експонирани 45 нови скулптури на Величко Минеков и 59 рисунки и литографии на скулптора. Рисунките са част от дарение, което Величко Минеков прави на галерията през 2015 г. ХГ ”Станислав Доспевски” – Пазарджик, притежава най-богатата колекция от  творби на Величко Минеков – над 150 рисунки, 100 малки пластики и 19 монументални творби, експонирани на открито в централна градска част.Величко Минеков е роден през 1928 г. в Мало Конаре, общ. Пазарджик. Завършва специалност “Скулптура” в НХА при проф. Марко Марков и при проф. Любомир Далчев. Преподавател е в същата специалност - 1964 г., доцент - 1967 г., проф. - 1975 г. Назначен за ректор на НХА - 1976 г.

Носител на множество награди, звания, ордени и медали: 1956 – лауреат на VI Международен младежки фестивал в Москва, 1979 – почетен гражданин на Пазарджик и носител на почетния знак на София, 2005 - става първият художник, удостоен със званието „Доктор хонорис кауза на НХА”. Носител е на орден „Стара планина” I ст. за цялостен принос към изкуството. 2015 - първият носител на Национална награда „Константин Величков“ за цялостен принос за развитието на град Пазарджик.  Реализира множество монументални паметници в страната и в чужбина.

Негови творби се намират в художествени галерии в страната и чужбина, както и в колекциите на Световната организация по изхранването – Женева, Кенеди Център – Вашингтон, кметството на Антверпен, колекциите на Юго Вутен – Белгия, и Петер Лудвиг – Кьолн, и др.Тази страница е видяна: 1559

 Публикувано от: pamedia на вторник 21 май 2019 - 14:27:13

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Изложба на Димитър Каменов в ХГ „Ст.Доспевски“ по повод 100 години от рождението му
Дигитална изложба по повод 90 години от рождението на проф. д-р Атанас Божков
Георги К. Спасов напуска администрацията. Кметът го изпрати с пластика на Величко Минеков
Проф. Величко Минеков ще е първият носител на наградата на името на Константин Величков
По повод 125 години от рождението на писателя Людмил Стоянов
Поклонение в Пазарджик по повод 182 години от рождението на Апостола
Земеделците в Пазарджик почетоха Стамболийски по повод 136 години от рождението му
По повод 95 години от рождението на оперния режисьор Петър Щърбанов
Изложба „100 години от рождението на художника Димитър Каменов”
Дигитална изложба на Държавен архив- Пазарджик по повод 150г. от рождението на Михаил ТакевТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4980 сек., 0.4192 от тях за заявки.