pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Проф. Величко Минеков: Аз съм трогнат от това, което виждам и от това, което чувам
pamedia , сряда 22 май 2019 - 14:16:40 // коментари: 0

Пазарджик
Аз съм трогнат от това, което виждам и от това, което чувам. Ще започна от там, когато бях на 14 години. Ето с това започнах - това е портрет на моята учителка по рисуване Ана Машева, сестра на големия пазарджишки художник Георги Машев. Това сподели проф. Величко Минеков при откриването на изложбата по повод 90-годишния му юбилей пред препълнената зала на ХГ "Станислав Доспевски".
Големият художник разказа неизбледнели спомени за най-ранните си ученически години до завършване на гимназия в Пазарджик и началото на творческите му занимания с глината, както и за  студенството до дипломирането при проф. Далчев.
Искам да ви благодаря, че сме заедно, че се виждаме, това ще бъде един голям спомен, едно голямо насърчение. Да сме живи и здрави и всички вие, пожела в края на словото си проф. Минеков.

Директорът на ХГ "Ст. Доспевски" Леон Бабачев благодари  за това, че Величко Минеков винаги е показвал новите си неща  в галерията при всеки следващ юбилей през 10 години. "Такова уважение, г-н професоре, никога не е имало в тази зала към една личност, към един художник. Всички искат да ви видят, да ви докоснат. Ви сте една емблема на творчеството в нашия град," не скри вълнението си Бабачев.

Това е най-малкото, което можем да направим: точно на Празника на града, ние да засвидетелстваме своето уважение, своята любов към Вас и към това, което сте правил за този град през тези дълги години. Така кметът Тодор Попов се обърна към професор Минеков.
 Искам да те поздравя за твоята 90-та годишнина от името на всички нас, от цялата ни общност. Да ти пожелая здраве, да се радваш на живота, да не губиш творческо вдъхновение и заедно да подготвим юбилейната изложба по случай твоята 100-годишнина.
За всички нас и за мен е изключителна чест, че ние сме хора, които имаме късмета да живеем във времето, в което и ти живееш, каза още кметът на Пазарджик.
v_minekov90_2.jpgПазарджикПазарджик


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1355Време за изпълнение: 0.5446 сек., 0.4684 от тях за заявки.